Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KONYA TİCARET BORSASI BAŞKANI KALELİ: -''SON ZAMANLARDA TOHUMCULUKTA DIŞARIYA, ÖZELLİKLE İSRAİL'E BAĞIMLI OLDUĞUMUZ DOĞRU DEĞİLDİR'' -''BİZ DAHA İYİSİNİ YAPARAK, DAHA KALİTELİ ÇEŞİTLER GELİŞTİREREK DÜNYA TOHUMCULUĞUNDA ÖNEMLİ BİR İHRACATÇI ÜLKE OLABİLİRİZ'' 

KONYA (A.A) - Mürsel Çetin - Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, Türkiye'nin son zamanlarda tohumculukta dışarıya, özellikle İsrail'e bağımlı olduğunun doğru olmadığını belirterek, ''Biz daha iyisini yaparak, daha kaliteli çeşitler geliştirerek dünya tohumculuğunda önemli bir ihracatçı ülke olabiliriz'' dedi.

     Kaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılmasının toprak, su, iklim gibi doğal kaynaklar ile gübre, ilaç, makine ve tohum gibi girdiler kullanılarak, bu girdilerin teknik beceri yardımı ile kullanılmasıyla olabileceğini söyledi.

     Bu tarımsal girdilerinden en önemli olanının tohumluk olduğuna dikkati çeken Kaleli, diğer tarımsal girdilerin hepsine bir alternatif üretilebilirken tohumun alternatifinin olmadığını vurguladı.
     Kaleli, şunları kaydetti:
     ''Tüm şartları en uygun seviyede tutsak ancak sadece elimizdeki tohumluğun genetik değeri kadar ürün alabiliriz. Dünyada artan tarımsal üretimde yüksek kaliteli tohumların çok önemli bir rolü vardır. İyi bir tohumun verim artışına katkısı yüzde 50 civarında olmasına rağmen tohumu değiştirmenin ilave maliyet artırışı yüzde 2 kadar olmaktadır. Bu da bizlere tohumun ne kadar önemli bir girdi olduğunu göstermektedir. Tohumu tarımsal bir girdinin ötesinde endüstriyel bir ürün olarak da ele alabiliriz.''
    
     -''KONYA, TOHUMCULUKTA SİLİKON VADİSİ OLMALIDIR''-
    
     Tarımda son derece stratejik önem taşıyan tohum yetiştirmeye Konya'nın iklim koşullarının çok uygun olduğunu hatırlatan Kaleli, şöyle devam etti:
     ''Tohum yetiştirmek için en önemli etkenler dünya enlemindeki yer ve sulamadır. İstenmeyen yağışların olmaması da çok önemlidir. Bu şartlar sağlandığında dayanıklı ve çimlenme gücü yüksek verimli tohumlar elde edilebilmektedir. Yüksek gece-gündüz sıcaklık farkıyla Konya Ovası, dünyanın bir kaç önemli tohumculuk merkezinden biridir. Çok sayıda yabancı firma burada tohum üretimi yapıp dünyaya satıyor. Yabancı firmalar burada ağırlıklı olarak ayçiçeği, buğday, patates, ıspanak tohumu ve kabak çekirdeği gibi bitkilerin tohumlarını yetiştiriyor. Uygun iklim ve toprak koşullarının yanı sıra üniversitelerimiz, araştırma kuruluşlarımız ve Teknokentimizin varlığı ile tohumculukta Konya bir silikon vadisi olacaktır.''
     Konya'nın ekolojik ve iklimsel avantajları, mevcut toplu işlenebilir ve sulanabilir tarım toprağı bütünlüğü ile ülke tohum üretim potansiyeline çok büyük oranda katkı sağlamakta olduğunu anlatan Kaleli, ''Türkiye tohum pazarında üretim amaçlı kullanılan ve ihracata konu olan hibrit ayçiçeği tohumluklarının hemen hepsi, hibrit mısır tohumluklarının önemli bir kısmı, standart tarla bitkileri ve serin iklim tahılları, şeker pancarı, yem bitkileri tohumluklarının bir çoğu Konya'da üretilmektedir. Tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olan Konya, tohum üretiminde de söz sahibidir'' diye konuştu.
    
     -''TÜRKİYE HEM TOHUM İTHAL EDEN HEM DE İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE''-

    
     Türkiye'nin hem tohum ithal eden hem de tohum ihraç eden bir ülke olduğunu ifade eden Kaleli, ''Dünyadaki gelişmelere kendimizi kapamamamız gerekir. Yıllık 40 milyar dolar olan dünya tohum pazarında son yıllardaki önemli gelişmelere rağmen yeterli bir pay aldığımız söylenemez. Ancak biz daha iyisini yaparak, daha kaliteli çeşitler geliştirerek dünya tohumculuğunda önemli bir ihracatçı ülke olabiliriz'' dedi.
     ''Son zamanlarda tohumculukta dışarıya, özellikle İsrail'e bağımlı olduğumuz doğru değildir'' diyen Kaleli, şu ifadelere yer verdi:
     ''Konya tohum üretimiyle birlikte Ülkemiz tohumculuğunda da, devletimizin teşvik ve uygulamalarıyla birlikte önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Daha fazla üretip daha fazla satmak, tohumculukta dünyada söz sahibi olmak için gerekli Ar-Ge ve yatırım teşvikleri devreye sokulmalıdır''
     Kaleli, 8-9-10 Eylül tarihleri arasında bu yıl ilki Konya'da düzenlenecek ''Konya Tohumculuk Fuarı''nın sektörün gelişimine hizmet edeceğine inandığını, fuarı ziyaret edecek üreticilerle akademisyenlerin buluşacak olmasının bu açıdan çok isabetli olduğunu kaydetti.
     Tarım paydaşlarının Konya Tohum Fuarı'nı ziyaret etmelerini isteyen Kaleli, tarımsal bilgi ve gelişme açısından son derece önemli olacağını sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
07.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tohumculukta Dışarıya, Bağımlı Olduğumuz Doğru Değildir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız