Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler



AGROTEC 2011 15. ULUSLARARASI TARIM FUARI AÇILDI -TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK BAKANI EKER: -''LİBYA VE TUNUS GİBİ ÜLKELER BAŞTA OLMAK ÜZERE DÜNYADAKİ GELİŞMELER, TÜM DÜNYADA MAZOT VE GÜBRE FİYATLARINI ARTIRDI. BUNA RAĞMEN TÜRKİYE'DEKİ GÜBRE FİYATLARI DÜNYADAKİ FİYATLARIN YÜZDE 3 ALTINDA''
 

ANKARA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Libya ve Tunus başta olmak üzere dünyadaki gelişmelerin mazot ve gübre fiyatlarını artırdığını belirterek, ''Buna rağmen Türkiye'deki gübre fiyatları dünyadaki fiyatların yüzde 3 altında'' dedi.
 

     Ankara'da Altınpark'da düzenlenen AGROTEC 2011 15. Uluslararası Tarım Fuarı açıldı. Açılışa Bakan Eker'in yanı sıra, Bosna-Hersek Tarım Bakanı Jerko İvankoviç Lijanoviç, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci de katıldı.
     Bakan Eker, açılışta yaptığı konuşmada, fuarların, bilginin, en son teknolojinin ve üretimin bir arada bulunduğu alanlar olduğunu vurgulayarak, bu nedenle AGROTEC 2011'in Ankara ve tarım sektörü için çok önemli olduğunu söyledi.
     Tarımın artık insanların sadece kendi karınlarını doyurmak için yaptıkları bir faaliyet olmadığını, başka insanların ihtiyaçlarına yönelik de yapıldığını anlatan Bakan Eker, bunun da daha fazla girdi, daha fazla teknoloji ihtiyacı doğurduğunu kaydetti.
     Türkiye tarımının, son 8 yılda bu anlayışla yapılandığını belirten Eker, Türk tarımının 8 yıl önce 23 milyar dolar tarımsal hasıla ile dünyada 11. sırada yer alırken, bugün aynı miktar alanda tarımsal 62 milyar dolarlık hasıla ile 7. sıraya yükseldiğini anlattı. Bakan Eker, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da Fransa, İtalya ve İspanya'yı geride bırakarak 1. sıraya yükseldiğini belirterek, ''Bu nasıl oldu? Daha çok ekipman, daha çok makine kullandık ve doğru bir strateji uyguladık'' dedi.
     Tarımda kullanılan 32 makine ve ekipman ile ilgili bir hibe projesi başlattıklarını ve bu kapsamda 2007 yılından bu yana 350 milyon lira hibe aktardıklarını ifade eden Eker, 2010 sonu itibarıyla 78 bin projeye destek verildiğini bildirdi. Bu anlamda çiftçilere bölgelere ve üretilen ürünlere göre en verimli tarımı yapmak için hangi makine ve ekipman gerekiyorsa onların sağlandığını belirten Eker, bu kapsamda yapılan çalışmaların, tarım-sanayi entegrasyonunu ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirdiğini ifade etti.
    
     -''DÜNYADA YETERİ KADAR ÜRETİM VAR''-
    
     Dünyanın tarım üretiminin, yeryüzünde yaşayan 7 milyar insana yetecek düzeyde olduğunu vurgulayan Eker, buna karşılık Somali gibi ülkelerde yaşanan açlığa dikkati çekti. Somali ve benzeri ülkelerdeki açlığın dünya gıda üretimindeki yetersizlikten değil, oradaki yoksulluk ve istikrarsızlık gibi başka nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Bakan Eker, ''Dünyada bazı ülkeler bazı gıda ürünlerini başka amaçlarla kullanıyorlar. Örneğin mısırı enerji için kullanıyorlar. Böyle olunca spekülasyonlar oluyor, gıda fiyatları artıyor. Fakir ülkeler de bunun altında kalıyor'' diye konuştu.
     Somali'ye ve diğer açlık yaşanan ülkelere yardım etmeye devam ettiklerini anlatan Bakan Eker, Somali'ye 50 bin ton buğday karşılığı un yardımında bulunduklarını kaydetti.
     Bakanlık olarak, yeni bir çok çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Eker, Lisanslı Depoculuk faaliyetlerinin başladığını, hayvansal ürünlere yönelik piyasa müdahale kurumu oluşturulmasına ilişkin de çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Eker, hem üretici, hem de tüketici için makul fiyatlı ürünler sağlamayı amaçladıklarını anlattı.
    
     -ÇİFTÇİLERLE SOHBET ETTİ-
    
     Daha sonra fuarın açılışını yapan Eker, beraberindekilerle, stantları gezdi. Fuara gelen çiftçilerle de sohbet eden Eker'e, çiftçiler, mazot ve gübre fiyatlarındaki yüksekliği şikayet etti. Bakan Eker de Libya, Tunus gibi ülkelerdeki gelişmelerin fiyatları etkilediğini, yine de Türkiye'deki fiyatların dünyadaki fiyatların yüzde 3 daha altında olduğunu söyledi. Şubat ayında 750 milyon liralık desteklemede bulunduklarını anlatan Eker, yine desteklere devam edeceklerini söyledi.
    
     -ATO BAŞKANI BEZCİ-
    
     Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci'de açılışta yaptığı konuşmada, bir ay önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Somali'ye gittiğini hatırlatarak, ''Tarımın ne kadar önemli olduğunu orada bir lokma yiyeceğe, bir damla suya muhtaç olan insanları görünce bir kez daha anladım. Eğer tarıma gerekli önemi vermezsek biz de bir gün o duruma düşebiliriz'' dedi 
    

Ekleme Tarihi
08.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Agrotec 2011 15. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

ALAATTİN İPEKÇİOĞLU 09.09.2011
üretici

Vatandaşa ucuz et yedirme vadiyle yola çıktılar, canlı hayvan damızlık düve besilik dana kesilmiş et kanguru eti aklına ne gelirse getirdiler, hala et fiyatları kasapta 30 tl nin üstünde süt 60 kuruş inek fiyatları 2.000- 3.000 tl cıvarında yem pahalı hayvanları satalım diyoruz alan yok satmasak ürettiğimiz süt yedirdiğimiz yemin yarısını karşılamıyor. kaba yemini kendisi üreten gerçek çiftçiler işin içinden çıkamazken devlet 0 faizli kredi vererek ne kadar maceracı doktor, avukat, müteahhit, tekstilci varsa kredi aldı ahır yaptı şimdi arazileride yok slaj yapamıyorlar yemde pahalı,hayvanları satsalar 7.000 tl ye aldıkları hayvanları 3.000 tl ye alan olmaz onlarda işin kolayını buldu hayvanları açlıktan öldürerek sigortadan ne kurtarabilirseler kar sayıyorlar. süt desteği üç ayda bir verilecekti seçim var diye bir sefer verildi ikincisi üç ay geçti hala ödenmedi ödemeceğinide zannetmiyorum, başka ülkelerde tarım ve hayvancılık bu hale düşse tarım bakanı değil hümümet istifa ederdi ama