Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Muz üreticisinin gözü altın ve dolardaki yükselişte

 


MERSİN - Altın ve dolardaki yükseliş eğilimi muz üreticisini umutlandırdı.

Muz-Der Başkanı Niyazi Sinanoğlu, yükselen dolar ile birlikte muz ithalatçısının sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, sezonda muz fiyatlarının bu nedenle artış göstereceğini ve yerli muzun da hak ettiği değerden satışa sunulabileceğini söyledi.
Önceki yıllarda ithal muz fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle rekabette zorlandıklarını hatırlatan Sinanoğlu, "Daha önce 18 kilo ağırlığındaki bir koli muzu 38 TL'den piyasaya süren muz ithalatçısı firmalar yakın zamanda artan dolar kuru nedeniyle yeni sezonda dolardaki yüzde 35'lik artışı muz fiyatlarına yansıtmak durumunda kalacaklar" dedi.

Yaklaşık iki ay önce 1.400-1.450 TL aralığında seyreden doların bugünlerde 1.800 TL'ye dayanması nedeniyle muz ithalatçısının sıkıntılarının arttığını belirten Niyazi Sinanoğlu, geçen yıl bu dönemde 1 TL'den satılan yerli muzun 1.20 TL - 1.30 TL aralığında satılmaya başladığını bildirdi. Ancak bu dönemde muz tüketiminin az olması nedeniyle fiyatların düşük seyrettiğini vurgulayan Sinanoğlu, Eylül'ün 15'inden sonra fiyatların 1.50 TL - 1.60 TL aralığına çıkmasını beklediklerini, şubat ayı sonuna doğru ise muzun azalmasıyla birlikte rakamın 2.50 TL'ye kadar ilerleyeceğini tahmin ettiğini söyledi. Sinanoğlu, geçen yılın en yüksek rakamının ise 1.70 - 1.80 aralığında seyrettiğini dile getirdi.

İhracat yaparak ülkemize döviz kazandırmanın çok önemli olduğunun bilincinde olduklarını belirten Niyazi Sinanoğlu, "Ancak aynı şekilde ihtiyaç duyulan ve ithal edilen bir ürünün üretimini artırıp ithalatın önüne geçerek dışarıya döviz gitmesini önlemek de büyük önem taşıyor. Bu nedenle ihracatçı gibi muz üreticisine de madalya verilmeli" diye konuştu.



http://www.kobiden.com/

Ekleme Tarihi
09.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Muz üreticisinin gözü altın ve dolardaki yükselişte




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız