Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Kırıkkale, Romanov koyunu ve Halep keçisini sevdi

Kuzu makinesi olarak bilinen Romanov koyunları ve dünyada en fazla süt verdiği söylenen Halep keçileri, Kırıkkale’de büyük rağbet görüyor. İlin iklimine kısa sürede alışan koyunlar ve keçilerin çok rahat alıcı bulduğu belirtiliyor. 
    Kırıkkale’nin Çelebi ilçesinde üretimi yapılan Romanov koyunlarının ve Halep keçilerinin satışı yapılıyor. Artan talep sayesinde Kırıkkale ve çevre illerin, koyun ile keçilerin üssü olması düşünülüyor. Romanovların asıl anavatanlarının Rusya olduğunu açıklayan üretici Kemal Öztürk, bu koyun cinsinin üreticiler arasında kuzu makinesi olarak bilindiğini ifade etti.
    Yetişkin Romanov, dişi damızlık koyunların 45-50 kilo ağılığında, damızlık koçların 60 ila 80 kilo arasında değiştiğini açıklayan Öztürk, “Hem çok soğuk hem de sıcak iklime dayanıklıdır. Değişken hava şartlarına uyum sağlamaları mükemmeldir. Yılda 2 kez gebe kalma özelliğine sahiptir. Bir batında 2-4 kuzu doğumu yapabilir. Damızlık koyunlar da döl verimi, iyi bakım ve beslenme ile yılda yüzde 300 civarındadır.” dedi. 
    Romanov koyununun, mevsim dışı kızgınlık göstermesinden dolayı yılda 2 kez gebe kalabilme özelliğine sahip olduğunu belirten Öztürk, "Bu özelliğinden dolayı her mevsim taze kuzu eti pazarı oluşturması ve aynı zamanda değişik mevsimlerde taze koyun sütü bulunabilme özelliği taşıması açısından, Romanov koyunu özel bir hayvandır.” diye konuştu. 
    Halep Keçileri dünyada en çok süt veren, bir kaç keçi ırkından birisi olduğunu söyleyen Öztürk, “Yüksek et ve süt verimine sahip Halep keçisi ülkemizde en çok aranılan süt keçisi ve et keçisi olmuştur. Son yıllarda Halep keçisi yetiştiriciliği Kırıkkale geneline hızla yayılmaktadır. Keçiler susuzluğa deveden sonra en dayanıklı hayvanlardır. Kurak iklimi olan Kırıkkale bu yönden avantajlıdır.” şeklinde konuştu. 
    Halep keçilerinin de sıcak ve soğuk bölgelerde sorunsuz beslendiğini açıklayan Öztürk, şöyle dedi: “Bununla beraber, her bölgeye uyum sağlama yeteneği vardır. Süt keçisi Halepler, sakin huylu sevimli hayvanlardır.”(CİHAN)

Ekleme Tarihi
10.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kırıkkale, Romanov koyunu ve Halep keçisini sevdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız