Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
AKÇELTİK 

Lezzeti Bol Ama Verimi Az

TOSYA'DA ÜRETİLEN ''AKÇELTİK'' PİRİNCİ, DİĞER PİRİNÇ TÜRLERİNE GÖRE LEZZETİ VE BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK OLMASINA RAĞMEN, VERİMİNİN DÜŞÜK OLMASI NEDENİYLE UNUTULMAYA YÜZ TUTTU -TOSYA ZİRAAT ODASI BAŞKANI AKTİKEN: ''10 YIL ÖNCE 10 BİN DÖNÜM ARAZİDE AKÇELTİK EKİMİ YAPILIRKEN 250-300 BİN TON PİRİNÇ ÜRETİLİRDİ. BUGÜN İSE AKÇELTİK ÜRETİMİNİ SADECE BİR KAÇ AİLE KENDİ İHTİYACI İÇİN YAPIYOR''

KASTAMONU (A.A) - Kastamonu'nun Tosya ilçesinde üretilen ''Akçeltik'' pirinci, diğer piriç türlerine göre lezzeti ve besin değeri çok yüksek olmasına rağmen, veriminin düşük olması nedeniyle unutulmaya yüz tuttu.
 
     Pirinci dünyaca ünlü olan Tosya ilçesinde, uzun süredir üretilen Akçeltik, üreticisi tarafından maliyetinin fazla, veriminin ise çok düşük olması nedeniyle artık tercih edilmiyor.

     Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Aktiken AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerek Tosya'nın yerlisi gerekse dışarıdan gelen her misafirin ilk olarak kentte Akçeltik pirincini sorduklarını, yüz yıllardır bu topraklarda akçeltik üretildiğini ancak veriminin diğer pirinçlere göre çok düşük olması nedeniyle bugün sadece bir kaç ailenin kendi yiyeceği kadar Akçeltik üretimi yaptığını ve bu pirinç türünü ekmekten vazgeçer hale gelindiğini söyledi.

     Tosya ovasında bundan 10 yıl önce 10 bin dönüm arazide Akçeltik ekiminin yapıldığını ve 250-300 bin ton pirinç üretildiğini belirten Aktiken, Akçeltik üretimini bugün artık sadece bir kaç ailenin kendi ihtiyacı için yaptığını anlattı.

     Sadece ilçe topraklarında yetişen Akçeltik'in korunması ve çiftçinin bu pirince teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Aktiken, şöyle konuştu:

     ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kaybolmaya yüz tutan Akçeltik'i korumalı. Çiftçinin Akçeltik'i üretmesi için teşvik etmeli, tohumluk çeltik vermeli. Akçeltik'i bir tadan, bundan sonra diğer pirinçleri ağzına sürmüyor. Bu pirinç Allah'ın Tosya'ya verdiği bir lütuf. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na buradan çağrı yapıyorum. Lütfen bu değerli pirincimizi koruyalım. Akçeltik yüz yıllar boyunca bölgemizde yetiştirilirken veriminin azlığı ve zahmetinin diğerlerine göre fazla olması nedeniyle üretici daha az zahmetli diğer çeltiklere yöneldi''

     Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yetişen ve verimi az olduğu için üretici tarafından yavaş yavaş ekiminden vazgeçtiği Akçeltik'in, en büyük özelliğinin, tadı ve lezzetinin birinci sınıf olması olduğunu ifade eden Aktiken, ''10 kişilik bir pilav için diğer pirinçlerden tahmini olarak 2 kilogram kullanılırken, Akçeltik'ten 1 kilogram kullanılarak yapılabilir. Fazla su çeker bunun içinde lezzeti ve tadı birinci sınıftır'' dedi.

    
     -AKÇELTİK, GEÇMİŞTEKİ CAZİBESİNİ YİTİRDİ-
    
     45 yıllık pirinç tüccarı Ömer Faruk Bulgan (64) ise sofraların vazgeçilmezlerinden olan pirincin, geçmişteki cazibesini yitirdiğini piyasaya sürülen ucuz ve gösterişi iyi, kalitesi düşük olan pirinçler nedeniyle pilavların lezzetinin bozulduğunu öne sürdü.
 
     Bulgan, kalitesi dünyaca ünlü olan ve tescil edilen Tosya pirincinin lezzeti ve kalitesi ile diğer pirinçlerden ayrıldığını, bu pirinci bir tadanın başka pirinç istemediğini söyledi.

     Akçeltik'in veriminin bire 30-35, diğer pirinç türlerinin ise veriminin bire 70 olduğunu bu nedenle de üreticinin Akçeltik ekimi yapmadığını vurgulayan Bulgan, ''Diğer pirinçlerin fiyatları 2.5-3.75 lira arasında değişirken bugün elimizde olsa Akçeltik'in kilosunu 7-8 lira arasında rahatlıkla satardık'' dedi.

Ekleme Tarihi
11.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Lezzeti Bol Ama Verimi Az




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız