Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
Defne Yaprağı Köylülerin Geçim Kapısı Oldu
 
MERSİN'İN SİLİFKE İLÇESİNDE KÖYLERDE KENDİLİĞİNDEN YETİŞEN DEFNE AĞACININ YAPRAKLARININ TOPLANMASINA BAŞLANDI -İLÇE TARIM MÜDÜRÜ GÜN: ''GIDA VE KOZMETİK SANAYİNDE KULLANILAN DEFNE YAPRAĞI YAŞ OLARAK KİLOSU 60 KURUŞ, KURUTULMUŞ OLARAK KALİTESİNE GÖRE 3-4 TL ARASINDAN ALICI BULUYOR''

SİLİFKE (A.A) - Mersin'in Silifke ilçesinde kırsal kesimlerdeki köylerde kendiliğinden yetişen ve köylülerin önemli geçim kaynakları arasında yer alan defne yaprağının toplanmasına başlandı.
     Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün, ilçedeki bir defne yaprağı işleme tesisinin müdürü Muhammet Ali Cömert ile Çadırlı köyünde defne yaprağı toplayan köylülerin çalışmalarını yerinde inceledi.
 
     Gün, gazetecilere yaptığı açıklamada, gıda ve kozmetik sanayinde kullanılan defne yaprağının yaş olarak kilosu 60 kuruş, kurutulmuş olarak kalitesine göre 3-4 TL arasından alıcı bulduğunu, böylelikle de köylüler için önemli bir geçim kaynağı oluşturduğunu söyledi.

     Defne yaprağı toplanmasına Orman İşletme Müdürlüğünün izin verdiği Çadırlı, İmamlı, Yenibahçe, Ovacık, Keşilitürkmenli, Öztürkmenli, Türkmenuşağı, Narlıkuyu ve Hüseyinler köylerinde devam edildiğini belirten Gün, ilçe genelinde yılda ortalama yaş olarak 3 bin ton, kuru olarak da 700-800 ton civarında defne yaprağı toplandığını ifade etti.

     Toplanan defne yaprağının Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu'daki yaklaşık 60 ülkeye ihraç edildiğini vurgulayan Gün, ''Ülke genelinde en kaliteli defne üretimi Silifke'de yapılıyor. Defne işletme tesisi yetkilerinden almış olduğumuz verilere göre Silifke defnesinde yüzde 3 oranında yağ çıkıyor. Ayrıca kimyasal madde içeriği yönünden de daha zengin. İlçemizde defne üretilen alanlardaki düşük nem ve kıraç şartlardan dolayı diğer üretim alanlarına göre daha kaliteli ürün alınıyor. Bu nedenle de Silifke defnesi daha çok rağbet görüyor'' dedi.

     Defne yaprağında toplam dünya pazar payının yüzde 95'inin Türkiye'ye ait olduğuna dikkati çeken Gün, şunları kaydetti:

     ''Defne kesimi 3 yılda bir izin verilen ormanlık alanlarda yapılmaktadır. Çiftçilerin fabrikaya getirdiği yapraklar buradaki işçiler tarafından bir daha işlenerek elekten geçiriliyor. Böylelikle sap gibi kısımlar ayıklanarak işçiler tarafından boylarına göre ayrılıyorlar. Lekeli olanlar ayrıştırılarak 9 veya 20 kiloluk karton kutular ile 50 kilogramlık balyalar halinde paketlenerek alıcıya gönderiliyor.''

     Gün, geçen yıl ilk defa Orman İşletme Müdürlüğüyle işbirliği yaparak, köylülere 35 bin defne fidanı dağıttıklarını sözlerine ekledi.


Ekleme Tarihi
11.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Defne Yaprağı Köylülerin Geçim Kapısı Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız