Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Muş karpuzu İzmir pazarına sunuluyor

Muş’un Bulanık ilçesinde yetiştirilen karpuzlar İzmir pazarına sunuluyor. İlçeye bağlı Adıvar köyünde yetiştirilen karpuzların büyüklüğü 20 ile 25 kilogram arasında değişiyor.
 
Bulanık ilçesinde yetiştirilen karpuzlar ihraç edilirken, tarlasında bulunan karpuzları İzmir’e gönderen çiftçiyi ziyaret eden Kaymakam Ferit Görükmez, Bulanık çiftçisinin alternatif ürünlere yöneldiğini söyledi.
 
Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, “Devlet Su İşleri tarafından başlatılana sulama sistemleri ve açılan sulama kanalları ile birlikte sulama oranı artıkça çiftçiler artık buğday, arpa dışında klasik ürünlerin yanı sıra farklı ürünlere yönelmeye başladı.”dedi.
Muş’un Bulanık İlçesine bağlı Adıvar Köyünde örnek çiftçi olarak karpuz ekimini yapan Mehmet Şirin Şaşmaz isimli çiftçinin karpuz tarlasında incelemelerde bulunan Kaymakam Görükmez, son birkaç yıldır slajlık mısır, ayçiçeği, yonca, karpuz ve yem bitkileri gibi ürünlerin gittikçe artığını ifadede etti.
 
Görükmez açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çiftçimiz böyle örnek ürünleri yetiştirerek. Yıl içerisinde kazanç oranlarını artıracaktır. Böylelikle köylülerimiz yavaş yavaş farkı ürünlere yönelmeye başlayacaktır. Tabi bunun içinde Tarım Müdürlüğümüzün uygulama anlamında da çiftçilerimizi yönlendirilmesi şart. Çiftçimiz ya bir yakın köylüsünden görecek ya da devletin örnek uygulamaları ile bunları görecek. Bizim çiftçimiz maalesef yani Köylüsünden görmeden bir şey yapmıyor. Örnek uygulama bahçeleri ile bunun dışında burada sebzecilik meyvecilik çok farklı şeyle yapılabilir. Bulanık İlçemiz çok verimli ve her şeye müsait bir arazı coğrafyasına sahiptir. Böyle çiftçilik, ticari anlamda çiftçilik yapmak isteyen üreticilerimizi de buraya davet ediyoruz. Burada binlerce dönüm arazı kiralayıp Patates, soğan gibi iyi rekolte getirecek ürünleri ekebilirler.”
 
EN BÜYÜK SIKINTI KOMİSYONCULARIN KÖYE GELMEMESİ
 
Çiftçinin dekar başına 3 ton karpuz aldığını hatırlatan Kaymakam Ferit Görükmez, “Bu çiftçimiz 90 dönüm alanda karpuz ekimi gerçekleştirmiş. 180 ton civarında bir karpuz rekoltesi bekliyor. Bölgede Balotu köyümüzde da daha önce kavun, karpuz ekimi yapılmıştı. Bunları dikkat ettiğimiz zaman Balotu köyü civarında sulama yapılan diğer köylerimizde de yayılmaya başladı. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda kazanç elde edildiğini gören çiftçilerimiz ekimini yaparsa her gün bir kaç kamyon böyle karpuz farklı illere ve bölgelere gönderilecektir” diye konuştu.
 
Adıvar Köyünde uzun yıllardan beri çiftçilik yaptığını belirten Mehmet Şirin Şaşmaz ise geçmiş yıllarda verimin daha az olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Daha önce dönümde 2 ton civarında karpuz elde ederken Tarım Müdürlüğü tarafından verilen sertifikalı tohumun ardından dönümde büyük artış oldu ve bundan dolayı Köyümüzde yüzde 60’ı karpuz ekimine başladı. Değer ürünlere göre karpuzun verimi oldukça yüksek olduğu için önümüzdeki dönemlerde bölgemizde herkesin karpuz ekimine başlayacağını tahmin ediyorum.”
 
En büyük sıkıntılarının komisyoncuların köylerine gelmemesi olduğunu söyleyen Şaşmaz, “Biz komisyoncuları bekliyoruz. Şu anda TIR’la karpuzu İzmir’e gönderiyorum. Orada mahallelerde Bulanık karpuzu olarak satılacaktır. Ürettiğimiz karpuzların tamamen doğal olarak yetiştirilmiş ve hormonlu değil. Ben 70 yıldır bu köyde ötürüyorum ilk kez Karpuz ekimine yoğunlaşmaya başladık. Bu güne kadar bu bölgede böyle yoğun bir şekilde karpuzculuk yapılmıyordu” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
11.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Muş karpuzu İzmir pazarına sunuluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız