Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin 

Yetkin'in Şeker Fabrikaları Açıklaması 
 
TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ GENEL BAŞKANI YETKİN: -''ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLECEKSE MAL VARLIKLARI TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI AŞ'DE BIRAKILARAK İŞLETME HAKKI İHALEYE SUNULABİLİR'' -''ET BALIK KURUMU, ŞU ANDA ELİNDE KALAN 8 KOMBİNESİ İLE PİYASADAKİ FİYATLARI BELİRLEYİCİ BİR GÜCE SAHİP DEĞİL''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesindeki mantığı anlamakta güçlük çektiğini belirterek, ''Özelleştirilecekse de mal varlıkları Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'de bırakılarak işletme hakkı şeklinde ihaleye sunulabilir'' dedi.
 
     Yetkin, TZD genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bugün Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (TÜRKŞEKER) 25 fabrikaya sahip olduğunu ifade ederek, bunlardan 10'unun özelleştirme kapsamına alınacağını hatırlattı. Türkiye'de 3 bin 544 köyde şeker pancarı ekimi yapıldığını, yılda 17-18 milyon ton pancar üretildiğini anlatan Yetkin, bunun yaklaşık 10,5 milyon tonunun TÜRKŞEKER tarafından alındığını ve işlendiğini kaydetti.

     Pancar tarımının Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Yetkin, şeker pancarının ayçiçeğine göre 4,4 kat, buğdaya göre de 18 kat fazla istihdam sağladığını söyledi. Şeker sektörünün, pancar ekimiyle birlikte 3 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirten Yetkin, Türkiye'nin şeker pancarı üretiminde de ABD, AB ve Rusya'dan sonra dünyada 4'üncü sırada geldiğini kaydetti.

     Türkiye'de zaman zaman şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin gündeme geldiğine dikkati çeken Yetkin, ''Şeker fabrikalarının özelleştirilmesindeki mantığı anlamakta güçlük çekiyorum. Çünkü şeker pancarı, ürettiğiniz zaman en ekonomik değere sahip olan bir üründür'' diye konuştu.

     Özellikle son 5 yılda şeker pancarının, salma sulamayla değil, damlama sulamayla yetiştirildiğini, dolayısıyla maliyetinin de düşürüldüğünü anlatan Yetkin, şöyle konuştu:

     ''Sanki şeker pancarının alternatifi nişasta bazlı şekermiş gibi mısır üreticileriyle şeker pancarı üreticileri karşı karşıya gelmektedir. Halbuki hiç bir ürün, birbirinin alternatifi olamaz. Türkiye'nin hem mısıra hem de şeker pancarına ihtiyacı vardır. Türkiye, pancar şekerinden zarar değil kar elde ediyor. Özelleştirilecek fabrikalara bakacaksak bir kısmı doğu ve güneydoğuda bulunuyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu terör olayı, siyasal anlamdaki dalgalanmalar ve sıkıntılar açısında da bu fabrikaların özelleştirilmesini son derece riskli görmekteyiz. Çünkü bugün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki en büyük sorun işsizliktir. Bu fabrikalar illa özelleştirilecekse de yine mal varlıkları Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'de bırakılarak işletme hakkı şeklinde ihaleye sunulabilir. Bu fabrikaların sahibi yine şeker pancarı üreticileri olmalıdır. Bu fabrikalar Pankobirlik'e devredilerek üretimler devam ettirilebilir.''

    
     -ET BALIK KURUMU-
    
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, Et Balık Kurumunun (EBK) bundan böyle müdahale kurumu olarak çalışacağını açıkladığını ifade eden Yetkin, bu konuda ciddi çekincelerinin bulunduğunu söyledi. Yetkin, EBK'nın önce Türkiye'de hayvan sayısını ve et üretimini artırması ve tüketicilerin sağlıklı ucuz et yemelerini sağlaması gerektiğini söyledi.

     EBK'nın kombinelerinin bir kısmının geçmişte özelleştirildiğini anımsatan Yetkin, şöyle devam etti:

     ''EBK şu anda elinde kalan 8 kombinesi ile piyasadaki fiyatları belirleyici bir güce sahip değil. EBK'nın, piyasaya egemen olması değil, piyasanın bir oyuncusu gibi hareket etmesi lazım. EBK, müdahale eden bir kurum haline gelecekse hangi uzmanlar tarafından fiyatlara müdahale edilmesi gerektiği saptanmalıdır. Piyasanın oyuncusu olan üretici, burada temsil edilecek mi, eti işleyen sanayici temsil edilecek mi? Piyasanın ve hayvancılık sektörünün tüm oyuncuları burada yer almalı. Bu soru işaretleri giderilmelidir.''

Ekleme Tarihi
12.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yetkin'in Şeker Fabrikaları Açıklaması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız