Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Elle Pamuk Toplama  

ELLE PAMUK TOPLAMA ''TARİH'' OLUYOR -ÇUKUROVA'DA, ELLE TOPLANMA AŞAMASINDA YABANCI MADDELERİN KARIŞMASIYLA OLUŞAN KALİTE KAYBINI ÖNLEMEK AMACIYLA TEŞVİK EDİLEN MAKİNEYLE PAMUK HASADININ BU YIL EKİM ALANLARININ TAMAMINA YAKININDA UYGULANMASI BEKLENİYOR 

ADANA (A.A) - Ali Güreli - Çukurova'da, elle toplanma aşamasında yabancı maddelerin karışmasıyla oluşan kalite kaybını önlemek amacıyla teşvik edilen makineyle pamuk hasadının bu yıl ekim alanlarının tamamına yakınında uygulanması bekleniyor.

     Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stratejik öneme sahip bir bitki olan pamuğun üretiminin dünya genelinde 70'in üzerinde ülkede yapıldığını söyledi.

     Geçen yılın resmi rakamlarına göre dünyada en çok pamuk üreten ilk 7 ülkenin sırasıyla Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Özbekistan ve Türkiye olduğunu belirten Girmen, pamuk bitkisinin, yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla insanlık açısından, yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla da üretici ülkeler açısından büyük ekonomik öneme sahip bir ürün olduğunu ifade etti.
     Girmen, pamuğun işlenmesi açısından çırçır sanayisi, lifi ile tekstil sanayisi, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisi, linter ile kağıt sanayisinin hammaddesi durumunda olduğunu belirterek, ''Petrole alternatif olarak pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ, giderek artan miktarda biyodizel üretiminde de hammadde olarak kullanılmakta. Bu sebeplerin yanında nüfus artışı ve yaşam standardının yükselmesi, pamuk bitkisine olan talebi de artırıyor. Bu yönleriyle pamuğa olan ihtiyaç, tüm dünyada artış göstermekte ve geçtiğimiz dönemde hissedilen ekonomik kriz sebebiyle azalan üretim ve tüketim değerlerinin önümüzdeki dönemde artacağı beklenmektedir'' dedi.
     Dünyada ortalama 32,5 milyon hektar alanda pamuk ekimi yapıldığını ve bu ekimden ortalama 24 milyon ton lif pamuk elde edildiğini belirten Girmen, şöyle devam etti:
     ''Pamuk tüketiminde ilk üç sırayı Çin, Hindistan ve Pakistan alıyor. Bu ülkeleri sırasıyla Türkiye, ABD ve Brezilya izliyor. Son 10 yılda birim alandan elde edilen verimlerin ortalamasına göre ilk yedi ülke Avustralya, İsrail, Türkiye, Brezilya, Suriye, Çin ve Meksika. Son beş yılın ortalamasına göre dünyada en çok pamuk ithalatı yapan ilk yedi ülke Çin, Türkiye, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Tayland ve Vietnam. En çok ihracat yapan ilk yedi ülke ise ABD, Hindistan, Özbekistan, Brezilya, Avustralya, Yunanistan ve Türkmenistan.''
    
     -MAKİNELİ HASAT ŞART-
    
     Girmen, Türkiye'deki yıllık üretim miktarı 2 milyon 500 bin tonun üzerinde olan pamuğun en iye şekilde değerlendirilmesi için, elle hasat yerine, makineli hasat yapılması gerektiğini söyledi.
     Pamuk hasadına başlanılan Çukurova yöresinde üreticilerin zorda kalmadıkça elle hasat yaptırmadığını anlatan Girmen, şunları söyledi:
     ''Geçmiş yıllarda pamuğun elle toplanması ve çuvallanması aşamasında oluşan kirlilik, kalite kaybına neden oluyordu. Bu olumsuzluk, makineli hasatla aşılmaya başlandı. Artık üreticiler zorda kalmadıkça elle pamuk hasadı yaptırmıyor. Deyim yerindeyse elle pamuk hasadı Çukurova yöresinde tarih oluyor. Pamuktaki kirliliği önlemek, tekstil ve konfeksiyon sektörü, dolayısıyla ekonomi ve ihracat açısından çok önemli. Gelişen teknoloji sayesinde pamuk toplama makineleri ile hasat sadece Çukurova'da değil, Türkiye'de hayli yaygınlaştı.''
     Girmen, Türk sanayicisinin, ihtiyacı olan pamuğu Türk çiftçisinin üretiminden karşıladığı sürece pamuk üretiminin önünün uzun yıllar açık olacağına inandığını, bunun aynı zamanda diğer tarım ürünleri açısından da geçerli olduğunu söyledi.
     Ekim alanları arttıkça makineli hasatta sıkıntı olabileceğini anlatan Girmen, ''Bu sorunun aşılabilmesi için kullanılmış makinelerin ithalatı dahil bir takım düzenlemeler ve teşvikler düşünülebilir'' diye konuştu.
     Girmen, büyük arazi sahiplerinin satın aldıkları makineyi kendi ürünlerinin toplanmasında kullandığı gibi, başka üreticilere de kiraya verdiğini, elle yapılana oranla daha ekonomik ve ucuza mal olan hasadın, 3-4 gün gibi kısa bir sürede bittiğini, bir pamuk toplama makinesi ile sezonda 600-700 işçinin yapabileceği 6 bin dekar alanda hasat gerçekleştirilebildiğini kaydetti.

Ekleme Tarihi
12.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Elle Pamuk Toplama ''Tarih'' Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız