Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Düzce Ziraat Odası'ndan Fındıkta Kalıcı Çözüm Uyarısı
 
DÜZCE (İHA) - Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, 2 yıl önce başlayan fındık stratejisi doğrultusunda dönüm başına 150 lira destek ödemesinin 2012 yılında sona ereceğini hatırlatarak, bu süre içerisinde kalıcı çözümler üretilmemesini eleştirdi.
 
Ramazan Öztürk, uygulamada olan fındık stratejisinin son yılında olduklarını, bu 3 yıllık dönem içinde istikrarlı bir fındık piyasası için kalıcı çözümler oluşturulmadığını belirtti. Öztürk, bu süre içerisinde lisanslı depoculuğun hayata geçirilmediği gibi arz fazlası dönemlerde piyasa düzenleyici bir yapının da oluşturulamadığını kaydederek, "Fındık politikasını Allah'a havale ettik. Allah'ın bize üç yıl kendimize çeki düzen vermek için zaman verdiğini unutmayalım. Ve bu üç yıllık süre de dolmak üzere. Fındık ürününde kalıcı çözümler üretelim. Aksi takdirde fındık ürününde istikrar için üretmek değil üretmemek için dua eder hale geleceğiz" dedi.
Her yılın mart ayı ile beraber fındık piyasasında rekolte tartışmaları başladığını da hatırlatan Öztürk, ön rekoltesi niteliğinde olan karanfil sayımına dayalı belirlemelere göre Tarım Bakanlığı'nın 2011 ürünü fındık rekoltesini 594 bin ton civarında tespit ettiğini,
 
Ulusal Fındık Konseyinin yaptığı karanfil sayımının da Tarım Bakanlığı verilerine yakın olduğunun söylendiğini kaydetti.
Öztürk, "Bu sonuçlar dikkate alındığında akla gelen ilk tespit arz fazlası fındık üretimi olmayacağı için fındık fiyatlarının düşmeyeceği yönündedir. 2011 ürün tahminleri de dikkate alındığında 2011 ürün sezonunda da sektör önemli bir problem yaşamayacaktır. İlginç bir tesadüftür ki yeni uygulamaya konan ve son yılına girdiğimiz fındık stratejisinin üç yıllık süresi boyunca fındıkta bir arz fazlası sorunu yaşanmamış strateji test edilme imkanı bulamamıştır. Son iki fındık sezonunda piyasaların sorun yaşamamasının nedeni uygulamada olan yeni fındık stratejisi değil, fındık arzını dengeleyen iklim koşullarıdır. Bu tür bir piyasanın sonucu istikrarsızlıktır" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
13.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Düzce Ziraat Odası'ndan Fındıkta Kalıcı Çözüm Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız