Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi Toplantısının Ardından pamuk 

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi Toplantısının Ardından

DENİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI KOCASERT: ''TÜRKİYE'NİN PAMUK İLE İLGİLİ SÖZ SAHİBİ OLMAYA DEVAM EDEBİLMESİ İÇİN, İSTİKRARLI VE SÜREKLİ OLARAK HER YIL YAKLAŞIK 1 MİLYON TON PAMUK ÜRETEN BİR ÜLKE HALİNE GELMESİ GEREKİYOR''

DENİZLİ (A.A) - Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, Türkiye'nin pamuk ile ilgili söz sahibi olmaya devam edebilmesi için, istikrarlı ve sürekli olarak her yıl yaklaşık 1 milyon ton pamuk üreten bir ülke haline gelmesi gerektiğini söyledi.
 
     Kocasert, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin (ICAC), 4-9 Eylül arasında 70. toplantısını Arjantin'de yaptığını hatırlattı.
 
     Toplantıya 39 ülkeden ve 7 uluslararası kuruluştan toplam 495 temsilcinin katıldığını belirten Kocasert, ''Geçen yıl yaklaşık 400 bin ton düzeyinde gerçekleşen pamuk üretiminin bu sene yüzde 15-20 oranında daha fazla gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye'nin pamuk ile ilgili söz sahibi olmaya devam edebilmesi için, istikrarlı ve sürekli olarak her yıl yaklaşık 1 milyon ton pamuk üreten bir ülke haline gelmesi gerekiyor. Aslına bakılırsa, 1,5 milyon tona yakın bir pamuk üretimini gerçekleştirebilecek bir ülke olan Türkiye için bu uzak bir hedef değil'' diye konuştu.
 
     Arjantin'deki toplantıda, 2010-2011 sezonundaki yüksek fiyat dalgalanmaları nedeniyle pamuk değer zincirindeki aktörlerin maliyetlerinde bir artışın yaşandığının konuşulduğuna dikkati çeken Kocasert, şöyle konuştu:
 
     ''Bu konuyla ilgili olarak üretim, tüketim ve stok değerlerinin şeffaf ve doğru bir şekilde yansıtılmasının çok önemli olduğu üzerinde duruldu. Ayrıca, teknolojinin üretim verimliliğinde önemli rol oynadığı ve özel sektör ve kamu arasında araştırmaya yönelik işbirliğinin gerekli olduğu konusunda görüş birliğine varıldı. Organik pamuk üretimine verilecek teşvikler de görüşüldü. Pamuğun, haşerelere karşı daha güçlü hale gelmesi için yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkan GDO'lu pamuk bugün, ülkenin toplam pamuk üretiminin büyük bir kısmına karşılık geliyor. Bu tür ürünlerin azaltılması açısından organik pamuk üretimi önemli.''

Ekleme Tarihi
13.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi Toplantısının Ardından




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız