Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 

 
GAP'ta ''Beyaz Altın''da Yüksek Rekolte Beklentisi
 
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ŞANLIURFA ŞUBE BAŞKANI MELİK: ''HAVA KOŞULLARI BU SICAKLIKTA SEYREDERSE GAP BÖLGESİNDE REKOLTE YÜKSEK OLABİLİR''

ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin 3'te birinden fazlasının karşılandığı GAP bölgesinde, üreticiler yüksek rekolte bekliyor.
 
     Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye'de pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 40'nın Şanlıurfa'da gerçekleştirildiğini belirtti.
     Bölgede bu yıl pamuk ekiminin, olumsuz hava koşulları nedeniyle yaklaşık bir ay geç yapıldığını hatırlatan Melik, bu nedenle pamuk hasadının da biraz geciktiğini ifade etti.
     Ağustos ayının sonu itibariyle bölgede, pamuğun yavaş yavaş toplanmaya başlandığını belirten Melik, ekimin geç yapılmasına rağmen havaların sıcak gitmesi dolayısıyla rekoltede, geçtiğimiz yıllara oranla ciddi bir fark oluşmayacağını beklediklerini dile getirdi.
 
 
 
     Hatta rekoltenin geçen yılları da geçebileceğini tahmin ettiklerini aktaran Abdullah Melik, ''Hava koşulları bu sıcaklıkta seyrederse GAP bölgesinde rekolte yüksek olabilir. Tahminimiz ortalama rekolte dekar başı 500 kilogram civarında olur'' dedi.
     GAP bölgesinde daha çok sırasıyla Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'de pamuk tarımının yapıldığını Gaziantep ve Adıyaman'da ise üretimin lokal alanda yapıldığına değinen Melik, Türkiye'nin pamuk üretiminin, tüketimini karşılamadığını da ifade etti. Melik, dünyada da tarım alanlarının azalmasına paralel olarak pamuk üretiminin azaldığını kaydetti.
     Çiftçilerin özellikle bu dönemde; kırmızı örümcek, yeşil kurt, beyaz sinek gibi hastalıklara karşı dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Melik, geçen yıl kilogramı 3 lira civarında seyreden pamuk fiyatlarının, bu yıl 2 lira civarında olacağını tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.
     Bölgedeki çiftçiler de ekonomilerine olan ciddi katkısından dolayı ''beyaz altın'' diye adlandırdıkları pamukta rekoltenin, yüksek çıkacağını beklediklerini anlattı.

Ekleme Tarihi
14.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: GAP'ta ''Beyaz Altın''da Yüksek Rekolte Beklentisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız