Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
böcek 

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Yönetmelikleri

BAKANLIK, KARANFİL YAPRAK BÜKENİ VE SAN-JOSE KABUKLU BİTİ İLE BU ZARARLILARIN BULAŞTIĞI BİTKİ VE MEYVELERİN BULUNDURULMASINI YASAKLADI

ANKARA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, karanfil yaprak bükeni ve San-Jose kabuklu biti ile bu zararlıların bulaştığı bitki ve meyvelerin bulundurulmasını yasakladı.
 
     Bakanlığın, ''Karanfil Yaprak Bükenleri İle Mücadele Hakkında Yönetmelik'' ile ''San-Jose Kabuklu Biti İle Mücadele Hakkında Yönetmelik''leri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
     Buna göre, karanfil yaprak bükeni ile bulaşık olmayan karanfiller (dianthus), bir yerden bir yere nakledilebilecek. Karanfil yaprak bükeni ile bulaşık olan karanfil kültürlerinden elde edilen karanfiller bir yerden bir yere nakledileceği zaman bulaşık olmayacak şekilde zararlı organizmaları elimine etmek için budama veya ayıklama gibi mekanik mücadele yöntemleri uygulanacak.
     Belirtilen mekanik mücadele yöntemlerine istisna olmak üzere, karanfil yaprak bükeni ile çok az bulaşık olan karanfil kesme çiçekleri her yıl 16 Ekim - 30 Nisan tarihleri arasında dolaşıma girebilecek.
     Karanfil yaprak bükeni ile bulaşık karanfil fidesi ve kesme çiçeklerin bulundurulması ise yasak olacak. Belirtilen hükümlere istisna olarak, bilimsel amaçlı testler ve seleksiyon çalışmaları için yeterli karantina tedbirlerinin alındığı durumlarda karanfil yaprak bükeni ile çok az bulaşık olan karanfil kesme çiçeklerinin her yıl 1 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında dolaşımına izin verilecek.
    
     -SAN-JOSE KABUKLU BİTİ İLE MÜCADELE-
    
     San-Jose Kabuklu Biti İle Mücadele Hakkında Yönetmelikle de San-Jose kabuklu bitinin yayılışının tespiti, yayılmasının engellenmesi ve mücadelesinin yapılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
     Buna göre, San-Jose kabuklu bitinin tespitine yönelik olarak belirli aralıklarla sürveyler (faydalı ve zararlı organizmaların bir yerde var olup olmadığını, var ise yayılış alanını ve yoğunluğunu tespit etme çalışması) yürütülecek.
     San-Jose kabuklu bitinin ortaya çıkışını tespit etmek amacıyla en az yılda bir kez meyve fidanları ve meyveleri kontrol edilecek.
 
     Sürveylerde alınacak örnek miktarı ve örnek alma zamanı Bakanlığa bağlı zirai mücadele araştırma faaliyetlerini yürüten enstitülerce belirlenecek. Sürveyler, Bakanlık il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapılacak. Bu zararlı organizmanın görüldüğü yerlerde sınırlandırma ve değerlendirme, görülmediği yerlerde keşif sürveyleri yürütülecek. Sürvey sonuçları gerekli bilgileri içerecek şekilde her yıl 31 Aralık tarihine kadar Bakanlığa bildirilecek. Bunun dışındaki tespitler ya da şüpheli durumlar da acilen Bakanlığa bildirilecek.
     Bulaşıklık tespit edilmesi halinde ise fidanlıklardaki bütün bulaşık bitkiler imha edilecek.
 
     San-Jose kabuklu biti ile bulaşık bitki ve meyvelerin bulundurulması ise yasak olacak.
     Her iki yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddesinde belirtilen idari yaptırımlar uygulanacak.

Ekleme Tarihi
15.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Yönetmelikleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız