Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
ÇANAKKALE DOMATESİ MARKA OLMA YOLUNDA -ÇANAKKALE ZİRAAT ODASI'NIN HAZIRLADIĞI PROJE İLE BÖLGEDEKİ 693 ÜRETİCİYE 3 AY BOYUNCA EĞİTİM VERİLECEK -ODA BAŞKANI ULUS: -''AMACIMIZ, ÇANAKKALE DOMATESİNİN COĞRAFİ İŞARET ALMASI VE MARKALANDIRILMASIDIR''

ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Çanakkale Ziraat Odası'nın, ''Çanakkale Domatesinin Coğrafi İşaret Alması ve Markalandırılması'' kapsamında hazırladığı projeyle bölgedeki 693 üreticiye 3 ay boyunca eğitim verilecek.
 
     Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alması ve markalandırılması amacıyla proje hazırladıklarını söyledi.

     Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na sunduklarını, projenin, kabul edilmesi halinde Çanakkale domatesinin markalaşmasının önünün açılacağını belirtti.

     Toplam 134 bin TL olan proje bedelinin, 75 TL'sini kalkınma ajansının üstlendiğini ifade eden Ulus, üreticilere, domates üretimi için yerinin hazırlanması, gübrelenmesi, sulaması, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi konularında eğitim verileceğini kaydetti.

     Eğitimin ardından üreticinin yetiştirdiği domatesin gerekli tahlilleri yapıldıktan sonra ilgili yerlere müracaatta bulunarak, coğrafi işaret ve marka tescilini isteyeceklerini belirten Ulus, şöyle dedi:

     ''Her yerde Çanakkale domatesi tabiri kullanılıyor. Kendi kendimize Çanakkale domatesi marka diyoruz. Peki marka almış mı? Hayır. İşte bunun için proje hazırladık ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na sunduk. Projemizin kabul edilmesi halinde bölgedeki 693 üreticiye domateste iyi tarım uygulamaları eğitimi verilecek. Damlama sulama, gübreleme ve toprak hazırlığı gibi birçok konuda üreticiler bilgilendirilecek. Eğitimler 3 ay boyunca devam edecek. Amacımız, Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alması ve markalandırılması. Tabi bütün bunları projemizin kabul edilmesiyle yapacağız. Biz projemizi hazırladık ve ajansa sunduk.''
 
     Domateste iyi ürün alabilmek için bir yıl domates ekilen araziye 8-10 aynı ürünün ekilmemesi gerektiğine işaret eden Ulus, ''Ama üreticinin fazla arazisi olmadığı için 3 - 4 yıl sonra bir daha domates ekmek zorunda kalıyor. Böyle olunca da gübreyi fazlalaştırıyor.

     Bu da toprağa zarar veriyor. Vereceğimiz eğitimle biz bunu aşmış olacağız. İlaçlama konusunda bilgilendirme yapacağız'' diye konuştu.

    
     -ÜRETİM FAZLALIĞI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ-
    
     İlhan Ulus, bu yıl domates üretiminin geçen yıla oranla oldukça fazla olduğunu söyledi.

     Domatesin, geçen yıl kimsenin beklemediği şekilde yüksek fiyattan satıldığını, yüksek fiyatlar nedeniyle bu sene herkesin domates ekimi yaptığını ifade eden Ulus, bunun da arz talep dengesini bozduğunu vurguladı.

     Ulus, ''Bu yıl domates maliyetin altında satılıyor. Üretici domatesini, 25 kuruşa satıyor. Bu rakam çiftçiyi batırır. Zaten domatesin çiftçiye maliyeti 30 kuruş'' dedi.

     Geçen sene belli bir kesimin domatesten iyi para kazandığını, bu nedenle üreticilerin domates ekimine yöneldiğini kaydeden Ulus,''Aşırı bir domates dikimi vardı. Mesela Kumkale'de buğday yerine bugüne kadar ikinci ürün olarak hiç domates ekilmemişti. Çiftçi, ilk defa bu yıl buğday hasadının ardından yerine domates dikti. Piyasaya çıka
n mal fazla olunca da denge bozulmuş oldu'' şeklinde konuştu.
 

Ekleme Tarihi
15.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çanakkale Domatesi Marka Olma Yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız