Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Toprakta Yoksa İnsanda Da Yok 

Toprakta Yoksa İnsanda Da Yok

PROF. DR. SAİT GEZGİN -''DEMİR, ÇİNKO, SELENYUM GİBİ MADDELERİN GIDA ZİNCİRİNE BİTKİLER VASITASIYLA GİRMESİ GEREKİYOR. BİTKİ TOPRAKTAN BU ELEMENTLERİ ALAMAYINCA, İNSAN VE HAYVANLARDA DA BU NOKSANLIKLAR ORTAYA ÇIKIYOR'' -''ÖZELLİKLE KIRSAL KESİMLERDE, UN VE UN MAMÜLLERİYLE BESLENEN İNSANLARIMIZDA, BAŞTA KADINLAR VE ÇOCUKLAR OLMAK ÜZERE, KANSIZLIK İÇİN DEMİR HAPLARI, ŞURUPLARI ÇOK YOĞUN BİR ŞEKİLDE KULLANILIYOR''

KAYSERİ (A.A) - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, Türkiye'deki tarım topraklarında demir, çinko, selenyum gibi maddelerin eksik olduğunu belirterek, ''Demir, çinko, selenyum gibi maddelerin gıda zincirine bitkiler vasıtasıyla girmesi gerekiyor. Bitki topraktan bu elementleri alamayınca, bitkileri tüketen insan ve hayvanlarda da bu noksanlıklar ortaya çıkıyor'' dedi.
 
     Gezgin, Tarım Federasyonu tarafından Kayseri İl Özel İdaresi Konferans Salonu'nda düzenlenen Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü tarafından üretilen, hümik ve fulvik asit içeren doğal organik toprak düzenleyicisi ''Hümas'ın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki tarım topraklarının yüzde 85'inin iklimin de etkisiyle Ph değerinin yüksek olduğunu, yüzde 94'ünün ise yüzde 3'ün altında organik madde içerdiğini söyledi.

     Toprakta demir, çinko, selenyum gibi maddelerin de eksik olduğunu dile getiren Gezgin, ''Bunları özellikle ifade ediyorum. Bu elementler insanlarımızda da eksik. Çünkü, demir, çinko, selenyum gibi elementlerin gıda zincirine bitkiler vasıtasıyla girmesi gerekiyor. Bitki topraktan bu elementleri alamayınca, bu bitkileri tüketen insan ve hayvanlarda da noksanlıklar ortaya çıkıyor. Özellikle Kırsal kesimlerde, un ve un mamülleriyle beslenen insanlarımızda, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere, kansızlık için demir hapları, şurupları çok yoğun bir şekilde kullanılıyor'' diye konuştu.

     Gezgin, tarım topraklarındaki organik madde eksikliğini giderebilmek için yılda 5 milyar ton gübreye ihtiyaç olduğunu, organik maddeyi aynı düzeyde tutabilmek için de her yıl buna 2 milyar ton ilave edilmesi gerektiğini dile getirerek, bunun da mümkün olmadığını anlattı.

     Yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucunda TKİ Hümas'ın bitkilerde verim ve kaliteyi artırdığını gördüklerini belirten Gezgin, ''TKİ-Hümas buğday veriminde yüzde 35, protein oranında yüzde 10, şeker pancarı yumru veriminde yüzde 17, şeker oranında yüzde 15'lik bir artış sağlamıştır. Ayrıca, antepfıstığı, ceviz, kiraz, erik, zeytin gibi meyvelerde yüzde 80'e varan oranlarda gelişme ve verim artışı elde edilmiştir'' dedi.

     TKİ-Hümas Genel Koordinatörü Nihat Ölmez ise son 5 yıldır kömürü sadece yakmakla kalmadıklarını ayna zamanda da damıttıklarını söyledi.

     Gelişmiş ülkelerin kömürle ilgili teknolojik çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve AR-GE çalışmaları yaptıklarını ifade eden Ölmez, Hümas'ın üretiminde de ABD'li bir firma ile ortak çalıştıklarını anlattı.

     Ölmez, TKİ-Hümas'ın 2009 yılında piyasaya sürdüklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

     ''Her gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkede olduğu gibi mevzuatları hazırlanmadan bir ürünü ürütmeye başlarsanız o aralıktaki boşluğu hemen merdiven altı üretim dolduruyor. Biz Hümas'ı ürettiğimizde analiz için 3 farklı laboratuvara gönderdik. Bu 3 laboratuvardan da 3 ayrı sonuç geldi. Anladık ki laboratuvarlarda hümik asit tahlilleri sağlıklı yapılamıyor. Üstelik piyasadaki toprak düzenleyicilerin yüzde 90'ın da gerçekten hümik asit yok. Şekerli suya karbon damlatıp laboratuvara götürseniz hümik asit raporu alabiliyorsunuz. Yurtdışından gelenlerin birçoğunda da selüloz fabrikalarının atıkları var.''

     Hümik asit analizlerini suistimale açık ortamdan kurtarmak için çalıştıklarını vurgulayan Ölmez, hümik asidin analiz yöntemleriyle ilgili bilimsel bir toplantı düzenlediklerini, 2011 Haziran ayında ''Türkiye Hümik Maddeler Kongresi'ni düzenleyeceklerini kaydetti. Ölmez, Bor Enstitüsü gibi Hümik Asit Enstitüsü kurulmasını da hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
17.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Toprakta Yoksa İnsanda Da Yok




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız