Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
mehdi eker 

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Eker’den Genel Değerlendirme 
 
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI EKER: -''TÜRKİYE'DE KÜRT KARDEŞLERİMİZİN, VATANDAŞLARIMIZIN DA ŞİDDETE 'DUR' DEMESİNİ VE DAHA ÇOK BU MANADA SES VERMESİNİ DOĞRUSU ARZU EDİYORUZ'' -''TÜRKİYE TOHUMDA KESİNLİKLE BAĞIMLI DEĞİL. TİCARET YAPMASI BAĞIMLI OLDUĞU MANASINI TAŞIMIYOR'' -''TÜRKİYE'DE HAYVAN POPÜLASYONU VE SAYISINDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR. TÜRKİYE, SIĞIRDA 11.5 MİLYONA, KOYUNDA 30 MİLYONA ULAŞTI. SADECE KAYITLI DİŞİ ANAÇ KOYUN SAYISI 20 MİLYON'' 

DİYARBAKIR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Türkiye'de Kürt kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın da şiddete 'dur' demesini ve daha çok bu manada ses vermesini doğrusu arzu ediyoruz'' dedi.
 
     Diyarbakır'a gelen Bakan Eker, Vali Mustafa Toprak'ı ziyaretinde bir gazetecinin; ''İsrail tohumlarının alınmaması yönündeki çağrı''' ile ilişkili sorusuna, ''Türkiye tohumda kesinlikle bağımlı değil. Ticaret yapması bağımlı olduğu manasını taşımıyor. Türkiye tohum ihracatı yapıyor, ama bazı firmalar bazı çeşitler için zaman zaman tercih ediyor'' karşılığını verdi.
 
     İsrail'in bazı yanlış tutumunda özellikle gemiye saldırıp, Türk vatandaşlarının hayatına kastetmesi ve ardından özür dilememekte ısrar etmesinin kendilerini de bazı müeyyideler almaya yöneltiğini anlatan Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin de İsrail ile ilişkileri belirli bir noktada yavaşlatma, durdurma şeklinde tavsiyelerinin olduğunu söyledi.
 
     İsrail'e ihracatın, ithalattan çok daha fazla olduğunu, 190 milyon dolar civarında Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirirken buna karşı 30 küsur milyon dolar da ithalat yaptığını vurgulayan Eker, aslında Türkiye'nin daha çok İsrail'e mal sattığını, bunun içerisinde tohumun da bulunduğunu kaydetti.

     Eker, ''Tohumu sadece dünyada İsrailliler üretiyor ve herkes İsrail'den tohum alıyor'' gibi yanlış bir bilginin olduğunu belirtti.

    
     -POLİSE YÖNELİK SALDIRI-
    
     Diyarbakır'da dün polise yapılan saldırıyla ilgili bir soru üzerine de Eker, saldırıdan sonra bir kişinin yakalandığını, onunla ilgili henüz soruşturmanın tamamlanmadığını, elde bir takım bilgiler, suç aletleri olduğunu, konunun henüz neticelenmediğini söyledi.
 
     Terör örgütünün artan saldırılarının tüm vatandaşlarda olduğu gibi kendilerinde de nefret uyandırdığını dile getiren Eker, şöyle konuştu:

     ''Türkiye'de barışın sağlanması Kürt sorununun çözülmesi yönündeki hükümetin öteden beri ısrarlı çabalarını, aslında birilerinin sabote etme gayreti olarak görüyoruz. 'Birileri birilerine taşeronluk yapıyor' diye değerlendiriyoruz. Çağrımız ve çabamız bunların sona ermesidir. Çünkü biz barıştan yanayız. Türkiye'de Kürt kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın da şiddete 'dur' demesini ve daha çok bu manada ses vermesini doğrusu arzu ediyoruz. Ben kişisel olarak da bunu arzu ediyorum, bekliyorum ve istiyorum. Çünkü barışa, barış ortamına aslında çözüm sürecine kast ediliyor. Artan saldırılar ve şiddet bir çözümsüzlük için adete özel bir çaba. Bunu sabote ediyorlar. Türkiye'deki gerçekten barış içerisinde Kürt sorununun çözümünü isteyen, arzu eden, canı yanan, gözyaşı dökmüş, ocağı sönmüş on binlerce vatandaşımız gerek Türk, gerek Kürt herkes bunun ne olduğunu aslında biliyor, nereden geldiğini de biliyor. Aslında bunun sona ermesini istiyor. Ne var ki bunun durdurulmasına dönük daha çok vatandaşlarımızdan tepki gelmesini, sivil vatandaşlarımızın tepkilerini ortaya koymalarının burada etkili olacağını düşünüyorum.''

    
     -SES KAYDI-
    
     Eker, son günlerde ses kayıtlarıyla ilgili gazetelerde yer alan haberlerle ilgili soru üzerine de, devletin öteden beri bu meselenin çözümüyle ilgili ne gerekiyorsa, hangi adımlar atılması gerekiyorsa o adımları attığını, bundan sonra da atmaya devam edeceğini, bundan hiç kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini söyledi.

     Amaçlarının bu sorunu çözmek olduğunu anlatan Eker, şöyle konuştu:

     ''Bizim tercihimiz bu sorunun barış içerisinde kan dökülmeden çözülmesidir. Biz bunun çabası ve gayreti içerisindeyiz. Devlet zaten üzerine düşen görevi yapıyor. Bundan sonra da yapacak. Bunda şaşılacak bir şey yok. Ama birileri tabi bunu sabote ediyor. Artık kimin taşeronluğunu yapıyorlar, doğrusu bilmiyorum. Bunu da milletimizin ve Kürt vatandaşımızın takdirine bırakıyorum. Belki birtakım derin yapılanmaları vardır. Örgütün içerisinde sanki farklı bir şeyler var. Sivil vatandaşlarımızın hayatına kast ediliyor.
 
Bombalar ve mayınlar patlatılıyor. Kurşunlar sıkılıyor. Artan saldırılar çözümü istemeyenlerin işidir. Türkiye daha çok kan aksın, devlet daha çok kan döksün. İşte daha çok 80 ve 90'lı yıllardaki gibi farklı bir refleksle davranılsın diye özel bir çaba ve kışkırtma var. Bunu Türkiye'deki Kürt kardeşlerimin bilmesini istiyorum. Bunu görmeleri ve ses vermelerini istiyorum.''
    
     -ET FİYATLARI-
    
     Kurban Bayramı'nda et fiyatlarının artıp atmayacağı yönündeki bir başka soruya Bakan Eker, ''Siz artmasını mı istiyorsunuz'' karşılığını verdi. Gazeteciler ''33 liradan dana eti satılıyor'' demesi üzerine Bakan Eker, kendisine anormal şeylerin söylendiğini belirterek, ''Siz bu fiyatı gördünüz mü?'' diye sordu.

     Kurban Bayramı ile ilgili tedbirleri aldıklarını vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

     ''Her sene eskiden Hacca gidenler kolera olurdu, diye söylenirdi. Aynen bizde de her sene Kurban Bayramı gelince et ve kurbanlık fiyatı artacak, deniyor. Birileri sanki kurbanlık kesimini istemiyor gibi. Bu tür şeyler yapay olarak pompalanıyor. Elbetteki döviz ve döviz artışından dolayı dünyadaki uluslararası gelişmelerden dolayı zaman zaman ufak tefek fiyat dalgalanmaları olur. Cep telefonuma hergün tüm Türkiye'deki et fiyatlarıyla ilgili fiyatlar gelir. Bunları gün gün takip ediyorum. Toplam ve perakende et fiyatları. Bakın Türkiye'de şimdi ortalama etin fiyatı 15-25 liradır. 16 vilayette 14.50'den de 15.50'den de kesilen var. 16'dan kesilen de var. Yani ortalaması 15.25'e geliyor. Bir miktar dalgalanma var. Ama biz Kurban Bayramı ile ilgili herhangi bir sıkıntı beklemiyoruz. Bununla ilgili tüm tedbirleri aldık. Türkiye'de hayvan popülasyonu ve sayısında ciddi bir artış var. Türkiye 11.5 milyon sığıra, koyunda da 30 milyona ulaştı. Sadece kayıtlı, dişi anaç koyun sayısı 20 milyon. Onun için Türkiye'de bir problem beklemiyoruz. Her sene aynı şey söyleniyor. Ama her sene o bilgiler yanlış çıkıyor. Bu sene de yanlış çıkar. Et Balık Kurumu 70'in üzerinde mağaza açtı. Orada makul fiyatlarla et satılıyor.''

Ekleme Tarihi
17.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Eker’den Genel Değerlendirme




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız