Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
FINDIK BULAMAYAN TÜCCAR HARMANA İNDİ -FINDIK REKOLTESİNDEKİ AZALIŞ ÜZERİNE ÜRÜN BULMAKTA SIKINTI ÇEKEN TÜCCAR, FINDIĞI HARMANDAYKEN ALMAYA ÇALIŞIYOR -GİRESUN ZİRAAT ODASI BAŞKANI AKBAŞLI: -''TÜCCARIN, ÇİFTÇİLERİN AYAĞINA GİTMESİ VE ONLARA İLGİ GÖSTERMESİ FINDIK FİYATIN YÜKSELECEĞİNİN GÖSTERGESİDİR''

GİRESUN (A.A) - Anıl Kuru - Fındık rekoltesindeki azalış üzerine ürün bulmakta sıkıntı çeken tüccar, fındığı harmandayken almaya çalışıyor.
 
     Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 ürünü fındık hasadının artık sonlarına gelindiğini, hasadın yüksek kesimde sürdüğünü, hasadı sona eren sahil ve orta kesimde toplanan fındığın ise kurutulduğunu söyledi.
     Türkiye'nin 2011 ürünü tahmini fındık rekoltesini belirlemek için oluşturulan komisyonun iki etaplı çalışma sonucu rekolteyi 452 bin 831 ton olarak açıkladığını dile getiren Akbaşlı, ''Çuvala girmeden fındığın miktarı belli olmaz. Biz hasattan bir ay önce rekolte açıklananın çok altında dedik. Gerçekten bu yıl hasat edilen fındık açıklanan tahmini rekolte miktarının yarısına kadar indi'' diye konuştu.
    
     -''TÜCCAR HARMANLARDA KARTVİZİT DAĞITIYOR''-

    
     Akbaşlı, ürünün pazara çok az miktarda geldiğini, bunun da tüccarın ihtiyacını karşılayamadığını ve çözüm olarak tüccarın harmanlara giderek kartvizit dağıtıp üreticinin ürününe talip olmaya çalıştığını anlattı.
     ''Önceleri biz çiftçiler mahsulü tüccara götürüp kapsında bekleyerek satmaya çalışıyorduk'' diyen Akbaşlı, şöyle devam etti:
     ''Şimdi tüccar harmanımıza, bahçemize gelmeye başladı. Burada çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken tek husus harmana gelen tüccarın fındık fiyatları ile ilgili sözlerine itibar etmemeleridir. Mutlaka bir kaç firmadan teklif alsınlar ve sadece bir tüccarın verdiği teklife karar vermesinler. En az iki üç tüccar ve bir kaç fabrikacı gezsinler. Gerekirse bir poşetin içine bir kaç tane numune koyup üç beş tüccar gezerek en yüksek teklifi veren tüccara fındıklarını satsınlar.''
     Giresun kalitesi tombul fındığın piyasada 6,8 liradan işlem gördüğüne dikkati çeken Akbaşlı,'' Çiftçilerimiz bir müddet daha gayret ederlerse sanırım önümüzdeki hafta fiyatlar 7 liranın üstüne çıkacak. Beklentimiz fındık fiyatlarında artışın devam edeceği yönünde. Bu yıl tarihinde ilk defa fındık fiyatlarının nerede duracağını hiç kimse bilmiyor. Dolayısıyla fındığın pazara kademeli olarak ve ihtiyacı olan çiftçi tarafından getirilmesi gerekiyor. Bu seneki hasadın azlığından çok memnun değiliz ama fiyatların yüksek oluşundan memnunuz'' dedi.
     Sahil yolundaki kaldırımda fındığını kurutan üretici Sabri Durağan ise köyde harmanları olmadığı için fındığı burada kurutmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, ''Belediyemiz bize on gün süre tanısın'' dedi.
     Okulların açılacak olması nedeniyle paraya ihtiyaçları olduğunu anlatan Durağan, tüccarların harmanlarda kartvizit dağıttıklarını, fındık fiyatının yükselecek olduğunu bildikleri halde ürünün bir bölümünü satmak zorunda olduklarını söyledi.
 
 

Ekleme Tarihi
18.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındık Bulamayan Tüccar Harmana İndi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız