Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
patates 

Ahlat'ta Sertifikalı Patates Tohumu Üretimi

Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ile Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, ilçede sertifikalı patates tohumu üretimi yapılan tarlada incelemede bulundu. 
 
İnceleme sırasında gazetecilere açıklama yapan Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Ahlat'ın patates hastalıkları yönünden arı bir bölge olduğunu söyledi. 
 
Ahlat'ta sertifikalı patates tohumu üretimi yapıldığını ve bu nedenle ilçede başka illerden hastalıklı tohumların getirilmemesi için tedbirler alacaklarını ifade eden Dölek, şöyle konuştu: 
"Patates tarlasını gezdik. Örnek çiftçimiz burada sertifikalı patates tohumu üretimi yapıyor. Çiftçimiz büyük bir üretim yapacak. Burada üretilen ürünleri ve tohumları, Ahlat'ta ve yurt içindeki diğer üreticilere satacak. Ahlat patates hastalıkları yönünden arı bir bölge. Nevşehir ve Niğde'deki hastalıklı patates tohumlarının buraya gelmemesi için gerekli tedbirleri alacağız. İlçede tohum üretimi yapıldığı için, ilçemize dışarıdan tohum gelmeyecek. Sertifikalı tohum üretimi ve örnek çiftçimizin de katkılarıyla, ilçemiz patates hastalıklarından arı olma özeliğini sürdürecek. Hastalık olduğu zaman ilçemizde patates verimi düşüyor. Bu nedenle çiftçilerimiz büyük bir gelir kaybına uğruyor." 
Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz ise, Ahlat'ın tarımsal üretim potansiyeli bakımından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. 
 
Ahlat'ta son dönemlerde patates üretiminde önemli bir artış yaşandığını kaydeden Korkmaz, şöyle devam etti: 
"Ahlat, bitkisel üretimde son yıllarda özellikle patates ve şeker pancarında ciddi bir üretim potansiyeli yakaladı. Bu üretim artışında bakanlığımızın sağladığı desteklemeler ve tarım teşkilatı tarafından verilen eğitim yayım hizmetlerinin büyük katkısı oldu. Son dönemlerde patates ekim alanlarında üretimde artış yaşanıyor. Bu üretim artışının en önemli nedenlerinden biri de çiftçimizin pazar sorununu önemli ölçüde gidermesi ve sertifikalı tohum kullanmasından kaynaklanıyor. Geçen yıl 3 bin 300 ton olan sertifikalı tohum üretimi, bugün Ahlat'ta 6 bin tona ulaştı. 2010 ve 2011 rakamların karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 100 bir artışı gösteriyor." 
 
Ahlat'ta patates hastalığının olmadığını, ilçenin bitki hastalıkları ve zararlıları bakımından son derece ari bir bölge olduğuna dikkati çeken Korkmaz, ilçede zirai karantina etmenleri açısından risk taşıyan bitki hastalık ve zararlılarına yapılan analizlerde rastlamadıklarını ifade etti. 
 
Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uygulandığı yüzde 40 hibeyle, makine ekipman desteği, faiz indirimli yatırım ve işletme kredileriyle ilçede hayvancılık sektöründe de ciddi yatırımların yapıldığını belirten Korkmaz, Ahlat'ın bölgede en fazla hayvancılık kredisi kullanan yerlerin başında geldiğini ifade etti. 
Yeni tarım teknolojilerini kullanarak ilçede sertifikalı patates tohumu üretimi yapan örnek çiftçi Mesut Subaşı da, 3 bin dekarlık arazide yemeklik, 630 dekarlık alanda ise sertifikalı patates tohumu üretimini yaptıklarını kaydetti. 
Şubaşı, "Ahlat'ta yıllar önce patates ekimi yaptığımızda bölgesel ve ülkesel pazara yönelik bir üretim bulunmamaktaydı. Buna bağlı olarak bir pazarda oluşmamıştı. Biz ilk etapta 500 dekarda üretime başladık. Ürettiğimiz patatesleri ilçemizde ve bölgemizde pazarladık. Zamanla patates ekimini genişlettik. Bu yıl ilçede 30 bin dekarlık alanda patates üretimi yapılıyor. Ortalama 150 bin ton yemeklik, 6 bin ton ise sertifikalı patates tohumu üretimi elde etmeyi bekliyoruz" diye konuştu. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ahlat'ta Sertifikalı Patates Tohumu Üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız