Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Alo Kavun 

''ALO KAVUN'' UYGULAMASINI ÜRETİCİLER BENİMSEDİ -UŞAK'IN ULUBEY İLÇESİNDE 5 YIL ÖNCE YAZIN DEPOLADIĞI KAVUNLARI, KIŞIN FİYATI ARTINCA ''ALO KAVUN'' SLOGANIYLA SİPARİŞTE BULUNAN İŞLETMELERE SATMAYA BAŞLAYAN ÜRETİCİ CELAL YILMAZ, BÖLGEDEKİ DİĞER ÇİFTÇİLERE ÖRNEK OLDU -BÖLGEDE BİN 500 DÖNÜM ARAZİDE KIŞLIK KAVUN ÜRETİMİ YAPILIYOR 

UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Uşak'ta 5 yıldır, yaz aylarında yetiştirdiği kavunu depoda saklayarak, kışın ''Alo Kavun'' sloganıyla işletmelere satan üretici Celal Yılmaz, bölgedeki diğer üreticilere de ilham kaynağı oldu.

     Ulubey ilçesi Külçen köyünde yaşayan Celal Yılmaz (39), AA muhabirine, beş yıl önce 2 dönüm tarım arazisi üzerinde başladığı kavun üreticiliğinde, kışın pazarlama yapması sayesinde önemli oranda gelişme kaydettiğini belirtti.

     Yazın 50-60 kuruş olan kavunun kilosunun kışın 1,5 liraya kadar çıktığını, dolayısıyla kavunu depolayıp kışın satmanın üreticiye önemli avantaj sağladığını anlatan Yılmaz, bu yıl 80 dönümlük tarım arazisi üzerinde üretim gerçekleştirdiğini anlattı.

     Ürün rekoltesinin 120 tona ulaşacağını, bunun 60 tonunu depolayarak kış aylarında satışa sunacağını, kavunu saklayarak kışın fiyatı yükselince satma fikrinin hayatını değiştirdiğini söyleyen Yılmaz, ''Yıllarca ailemi geçindirmek için büyük şehirlerde iş aradım. Maddi sıkıntılar yaşadım ve köye dönmek zorunda kaldım. Beş yıl önce evde tüketmek için yetiştirdiğim kavunların kışın para kazandırdığını görünce Alo Kavun sloganıyla proje geliştirdim. 5 yıl içinde bir traktör, bir de otomobil aldım'' dedi.

    
     -MODERN DEPOLAMA TESİSİ İSTİYORLAR-
    
     Celal Yılmaz, bölgede kavun ekimi yapılan alanın bin 500 dönüme ulaştığını, gelen talep üzerine çevredeki köyleri dolaşarak üreticilere bilgi verdiğini, kavun tohumu sattığını anlattı.

     120 ton kavunun yarısını 50-60 kuruştan büyük marketlere satacağını, yarısını da depolayacağını ifade eden Yılmaz, ''Kışın kavunun fiyatı artacak tabi. Yaz aylarında kilosu 60 kuruşa satılan kavunu kışın 1-1,5 liraya satacağım. Bu yıl ürün çok iyi oldu. Kavunların tanesi 5-8 kilogram arası geliyor. Kavun çiftçinin yüzünü güldürdü diyebiliriz'' dedi.

     Kavunları kendi imkanlarıyla ilkel yöntemle tahta kasaların içinde depoladıklarını, modern bir depolama tesisine ihtiyaç duyduklarını anlatan Yılmaz, bu konuda kendilerine destek verilmesini isteyerek, ''Bunu bölgedeki tüm üreticiler için istiyorum. Bizim ürettiğimiz kavunlar uygun koşullarda mart ayına kadar bozulmadan duruyor. Pazarlama sorunu yok. Eğer modern bir tesis olsa tüm üreticiler rahat edecek. Şimdi bir kazanan çiftçi kışın 3 kazanacak. Bu konuda başta valimiz olmak üzere herkesten destek bekliyoruz'' diye konuştu.

 

Ekleme Tarihi
19.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Alo Kavun'' Uygulamasını Üreticiler Benimsedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız