Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

GENETİĞİYLE OYNANMAMIŞ GÖMLEK -GDO'SUZ PAMUKTA EN BÜYÜK ÜRETİCİ OLAN TÜRKİYE, BU ÖZELLİĞİNİ KONFEKSİYONA DA TAŞIMAYA HAZIRLANIYOR -İZMİR'DE ÇIRÇIR FABRİKALARININ PAMUK BALYALARINA YAPIŞTIRMAYA BAŞLADIĞI 'GMO FREE' ETİKETİNE HAZIR GİYİM FİRMALARI DA DESTEK VERDİ -''GMO FREE'' ETİKETLİ ÜRÜNLERİN BU YIL İÇİNDE ÜRETİLMESİ BEKLENİYOR -ULUSAL PAMUK KONSEYİ BAŞKANI KOCAGÖZ: ''AVRUPA PAZARINDA GDO'SUZ ÜRÜNLERE YOĞUN İLGİ GÖSTERİLMESİNİ BEKLİYORUZ''
 
 

İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Dünyada genetik değişikliğe uğratılmış (GDO) tohumdan pamuk üretmeyen en büyük pamuk üreticisi konumundaki Türkiye, bu özelliğini giyim ürünlerine taşımak üzere önemli bir adım atıyor. İzmir'de çırçır fabrikalarının pamuk balyaları üzerine yapıştırmaya başladığı ''GMO Free'' etiketi, hazır giyim firmalarının verdiği destekle yıl sonuna kadar giysi etiketleriyle tüketiciye ulaşacak.

     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Kocagöz, dünyada başta ABD olmak üzere Hindistan ve Brezilya'da geniş alanlarda devam eden GDO'lu pamuk üretiminin artık tüm dünyaya yayıldığını, Türkiye'de ise AB'nin koyduğu sınırlamalar nedeniyle GDO'lu tohumdan üretim yapılamadığını ifade etti.

     Türkiye'nin ithal ettiği pamuklar içinde GDO'lu tohumdan üretilmiş ürünlerin bulunduğu kaydeden Kocagöz, GDO'lu pamuğun normal pamuğa göre ortalama yüzde 18 daha ucuza mal edildiğini, bu nedenle de pamuk üreticisinden hazır giyim sanayicisine kadar tüm sektörün haksız rekabete uğradığını söyledi.
     İZTB'nin önayak olduğu çalışmayla bu dezavantajı avantaja çevirmenin yollarının arandığını, Türk pamuğunun GDO'suz olduğuna dikkat çekilerek bir katma değer yaratılmasının hedeflendiğini kaydeden Kocagöz, şu bilgileri verdi:
     ''Borsa tarafından bastırdığımız 100 bin adet 'GMO Free' etiketini geçen sezon 34 çırçır fabrikası, ürettiği balyaların üzerine yapıştırarak sattı. Bu yıl 40 çırçır fabrikası 500 bin etiket istedi. Uygulama ülke çapına yayıldı. Şanlıurfa ve Gaziantep ticaret borsaları da etiketlerden istedi. Kısa bir süre içinde Türkiye'de üretilen tüm pamuk balyalarının üzerinde bu etiketi görebileceğiz''
    
     Kocagöz, ilk etapta pamuk için planladıkları, tekstil ve hazır giyim aşamasına zamanla geçmeyi öngördükleri projeyi tekstil ve hazır giyim sektöründen gelen destek üzerine hızla yaygınlaştırma şansı elde ettiklerini ifade etti.
    
     -''CESARET GÖSTERDİLER''-
    
     GDO'lu pamuk konusunda dünyada büyük bir lobi olduğunu, firmaların bu konuda daha çekimser davranmasını beklerken, önemli bir cesaret gösterilerek atılım yapma kararı alındığını ifade eden Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Sektördeki büyük firmalar projeye destek verdi. Bu destekle proje yeni bir aşamaya geldi. Şu an için firma ismi veremiyoruz ancak çalışmalar sürüyor. Bu yıl içinde GMO Free etiketini hazır giyim ürünlerinde de görebileceğiz. Bu ürünler Avrupa pazarı başta olmak üzere dünyaya yeni bir ürün olarak pazarlanacak.
     Özellikle Avrupa pazarında GDO'suz ürünlere yoğun ilgi gösterilmesini bekliyoruz. Mevzuatıyla GDO'suz üretimi şart koşan AB ülkelerinde tüketicilerin de bu ürünleri tercih edeceğini tahmin ediyoruz. Orta vadede Türk tekstilinin rakip ülkelere göre yeni bir farklılaşma alanı bulacağını, katma değerini artıracağını düşünüyoruz.''
     Dünyada pamuğun yüzde 50-55'inin GDO'lu tohumdan üretildiği, gelecek dönemde bu oranın yüzde 80'lere ulaşabileceği tahmin ediliyor.
     Dünyanın Çin'den sonra en büyük pamuk ithalatçısı konumundaki Türkiye'nin 2011-2012 döneminde ithalatının 750 bin ton, üretiminin ise 600 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye, pamuk ithalatının yaklaşık yarısını ABD'den yapıyor.

Ekleme Tarihi
19.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Genetiğiyle Oynanmamış Gömlek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız