Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Eyvah Karpuz Elden Gidiyor' Projesi İşe Yaradı

Diyarbakır'ın sempolü haline gelen karpuzun son yıllarda küçülmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü karpuzu kurtarmak için 'Eyvah karpuz elden gidiyor' adı altında proje geliştirdi.
 
Diyarbakır'ın sempolü haline gelen karpuzun son yıllarda küçülmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü karpuzu kurtarmak için 'Eyvah karpuz elden gidiyor' adı altında proje geliştirdi. Projeyle 37 kiloya düşen karpuzun ağırlığı 48 kiloya kadar çıkarıldı. 
 
Diyarbakır'da ağırlığı yaklaşık 50 kiloya ulaşan, geçmişte develerle taşınıp, kılıçlarla kesilen, türkü ve manilere konu olan ünlü Diyarbakır karpuzunun zamanla küçülmesi düşmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 'Eyvah karpuz elden gidiyor' adı altında proje başlattı. Gıda Tarım ve Haycancılık İlMüdürü Mehmet Ali Koçkaya, geçen yıl kentte düzenlenen yarışmada birinci gelen karpuzun 37 kilo olması üzerine karpuzu kurtarmak için harekete geçerek proje başlattıklarını söyledi. Projeye 'Eyvah karpuz elden gidiyor' adını verdiklerini belirten Koçkaya, şunları anlattı: 
 
"Hemen kolları sıvayarak eski karpuz üreticileri ile konuştuk. Karpuzun neden ağırlığını yitirdiğini tespit ettikten sonra üreticilere karpuzu geliştirme projesi ile güvercin gübresi ve tarla tahsis ettik. Bunun üzerine bu yıl karpuzun ağırlığını yeniden 48 kiloya çıkardık. Bu önemli sembolümüzün korunması için bundan sonra karpuz üreticilerine desteğimiz devam edecektir." 
 
GÜVERCİN VE DEVELER 15 YIL SONRA FESTİVALDE 
 
Uygulamaya konulan proje ile eski ağırlığına kavuşturulan ünlü Diyarbakır karpuzları için 15 yıl aradan sonra yapılan festivalde renkli görüntüler ortaya çıktı. Çocukların çabuk yemek, miniklerin ise içine girmek için yarıştığı karpuz festivalde Diyarbakır karpuzuna gübresi ile ağırlık ve tat veren güvercinler yörede borahane adı verilen özel yapım minik evler içerisinde festivale getirildi. Develer ise, karpuzların yeniden eski ağırlığına kavuşması nedeniyle onları tışamak için festival alanına getirildi. 
 
Karpuzun geçmiş yıllarda Dicle Nehri kenarında kumsalda yetiştirildiğini ancak, nehir yatağından kum çekilmesi nedeniyle artık tarla karpuzu üreticiliğinin yapıldığını söyleyen üreticiler, bunun karpuzun ağırlığını etkilediğini söyledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Eyvah Karpuz Elden Gidiyor' Projesi İşe Yaradı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız