Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Okul yerine tarlaya gittiler

Okullar açıldı. Milyonlarca öğrenci okulun yolunu tutarken tarım işçilerinin çocukları okul yerine yine pamuk tarlasına gitmek zorunda kaldı. Akranları önlüklerini giyip, çantalarını sırtlayıp okula giderken onlar gün boyu sıcağın altında minik elleriyle pamuk toplayarak ailelerinin bütçesine yardımcı oluyor.
 
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Adana’ya gelen mevsimlik işçilerin okul çağındaki çocukları ailelerine maddi destek sağlamak için okula gitmek yerine pamuk tarlasında çalışmak zorunda kalıyor. Çukurova'nın bereketli topraklarına Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan mevsimlik işçi olarak gelip aylarca çadırlarda yaşayan ailelerin okul çağına gelmiş çocuklarının sorunları bir türlü çözülemiyor. Yaşları henüz 9-10-11 olsa da onlar yevmiye 20 liradan pamuk toplayarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. 
Şanlıurfa'dan tarlada çalışmak üzere Adana'ya gelen Karataş yolu üzerindeki çadırda yaşayan Cumali Vadi(15), okulun başlamasına rağmen çalışmak zorunda olduğunu belirterek, “Aileme katkı sağlamak için çalışıyorum. Bende okumak isterdim ama bir ay sonra memleketimize döneceğiz.” dedi. 5. Sınıfa giden İbrahim Ali Taşkıran, çadırda kaldığını belirterek, pamuk tarlasında çalıştığı için bugün okul açılmasına rağmen gidemediğini belirtti.
Bu yıl lise 1. Sınıfa başlayan Zehra Vadi ise gece yarılarına kadar pamuk tarlasında günlük 20 liraya pamuk topladığını kaydetti. Okullar açıldıktan bir ay sonra ancak arkadaşlarına katıldığını dile getiren Zehra Vadi, bir an önce arkadaşlarına ve öğretmenine kavuşmak istediğini belirtti. 
Tarlada çalışması için 6. Sınıftan okuldan alınan Hatun Çelik ise okumayı çok istediğini ancak şartların elvermediğini anlattı.
Akranları gibi okuyup öğretmen olmak isteğini belirten Çelik, ailesinin kendisini okula göndermeyeceğini öğrendiğinde çok üzüldüğünü ancak elinden gelen bir şeyin olmadığını ifade etti. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
20.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Okul yerine tarlaya gittiler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız