Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Malatya Şeker Fabrikası 

Malatya Şeker Fabrikası'nın Özelleştirme Kapsamına Alınması

ŞEKER-İŞ MALATYA ŞUBESİ BAŞKANI NURİ MURAT: "ŞEKER FABRİKASI, MALATYA'YA YAKLAŞIK 200 MİLYON LİRA KATMA DEĞER SAĞLIYOR, 800 KİŞİ DE BURADAN EKMEK YİYOR.''

MALATYA (A.A) - Türkiye Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (ŞEKER-İŞ) Malatya Şubesi Başkanı Nuri Murat, ''Malatya Şeker Fabrikası, yaklaşık 200 milyon lira Malatya'ya katma değer sağlıyor, 800 kişi de buradan ekmek yiyor'' dedi.
 
     MHP Malatya İl Başkanı Arif Yıldız, Nuri Murat'ı ve sendikaya bağlı işçileri ziyaret ederek bir süre görüştü.
 
     Malatya Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesinin son günlerde Malatya gündemini oldukça meşgul ettiğini anlatan Yıldız, Malatya'nın önceki özelleştirmelerde acı bir tecrübe yaşadığını kaydetti.
 
     Milletvekillerinin Malatya Şeker Fabrikası'nın özelleştirilse dahi çalıştırılacağını söylediğine değinen Arif Yıldız, ''Tecrübelerimizden gördük ki özelleştirilen fabrikalar yıkıldı, yerine iş merkezleri kuruldu. Malatya Şeker Fabrikası'nın da aynı akıbete uğramaması için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı beyan etmek için ŞEKER-İŞ'i ziyaret ettik'' dedi.
 
     Malatya gibi bir ilde devlet eli ile istihdamın olması gerektiğini kaydeden Yıldız, ''Buna karşılık fabrikaların özel şirketler eline bırakılması, daha sonrasında da arsa rantı için buraların yıkılması gündeme geleceğinden endişe ediyoruz'' diye konuştu.
     Yıldız, özelleştirmenin amacına uygun yapılmasını, arsa rantı için yapılmamasını istediklerini bildirdi.
 
     Yıldız, ''Burada 50 yıllık ağaçlarımız var. Buralar Malatya'nın akciğeri olacak yerler. Buraların da arsa rantı için yok edilmesine engel olacağız'' dedi.
 
     Nuri Murat da Malatya Şeker Fabrikası'nın devletin Malatya'daki en büyük yatırımı ve en büyük sanayi kuruluşu olduğunu anlattı.
 
     14 Eylül'den bu yana yeniden özelleştirme kapsamına alındıklarını belirten Nuri Murat, ''Daha önce de 2 defa özelleştirilme girişimleri oldu. Danıştay 13. dairesi bu konuda bizim haklılığımızı tespit etti. Tabii ki bundan sonra da hukuki yolda bizim girişimlerimiz devam edecek. Eğer Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise daha önce verilmiş 3 emsal karar var. Bu kararların farklı çıkacağını tahmin etmiyoruz. Bunun için de yine mücadelemize devam edeceğiz'' diye konuştu.
 
     Fabrikanın özelleşmesi halinde yine çalışacağının söylendiğine değinen Murat, şunları dile getirdi:
 
     ''Kesinlikle burası özelleştiği taktirde bir gün dahi çalışma şansı yok. 4046 sayılı Özeleştirme Yasası'nda burası özelleştiği zaman aynı işlevini 5 yıl içerisinde devam edecek, deniyor. Bizden önce özelleşen kurumlara baktığımızda gerek Sümerbank'ta gerek Tekel'de bu uygulanmadı. Veya o alan kurumlara cüzi bir ceza keserek o şekilde bu kanun bertaraf edildi. Biz portföy grubu 4 fabrikayız. Özelleştirme idaresi diyor ki bu 4 fabrika çalışacak. Bu 4 fabrikanın bir pancar ve şeker kotası var. Bunlar 150 bin ton şeker üretecek. Alan işletmeci bu 150 bin ton şekerini 2 fabrikadan rahatlıkla üretebilir. Bunlar da pancar maliyeti düşük olan, kömürle çalışan Elbistan ve Erzincan fabrikalarıdır. Alan işletmeci Elazığ'la Malatya fabrikalarını çalıştırmayacak.''
 
     Sendikanın 600 üyesi olduğunu bildiren Murat, fabrikada çalışan 100 memur, 100 de taşeron işçi bulunduğunu aktardı.
 
     Malatya'ya yaklaşık 200 milyon lira katma değer sağlayan fabrikadan 800 kişinin ekmek yediğine işaret eden Murat, ''Türkiye'de şeker sanayinde yaklaşık 10 milyon insan ekmek yiyor. Dünyada da bu şeker sanayi genelde devlet eli ile çalıştırılıyor. ABD'de yüzde 100'ü, Fransa'da yüzde 80'i devlette. Niye özellikle devlet bu işin içinde olmalı? Çünkü çok geniş bir kitleyi ilgilendiriyor. Yaklaşık bu fabrikada yan sanayi ile birlikte 80 bin insan ekmek yiyor'' dedi.
 
     Malatya'da şeker üretilmediği taktirde bu ile biraz daha tatlandırıcı, biraz daha nişasta bazlı ürünlerin gireceğine dikkati çeken Nuri Murat, ''Hem insanlarımızın hem de çocuklarımızın sağlığı bozulacak demektir'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
20.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Malatya Şeker Fabrikası'nın Özelleştirme Kapsamına Alınması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız