Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Üzüm Şehri, Adına Yakışır Üretime Doğru Koşuyor 

Üzüm Şehri, Adına Yakışır Üretime Doğru Koşuyor

TARİHTE ÜZÜM ŞEHRİ (LOZANGRAD) OLARAK ANILAN KIRKLARELİ'NDE BAĞCILIK GÜN GEÇTİKÇE ÖNEM KAZANIYOR -KIRKLARELİ'DE YILDA 6 BİN 320 DÖNÜM ALANDA, 5 BİN 224 TON ÜZÜM ÜRETİLİYOR

KIRKLARELİ (A.A) - Nadir Alp - Tarihte üzüm şehri (Lozangrad) olarak anılan Kırklareli'nde bağcılığa verilen önem üretilen üzümlerle de kendisini gösteriyor. Kentte, yılda 6 bin 320 dönüm alanda, 5 bin 224 ton üzüm üretiliyor.
 
     Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırklareli'nin eskiden ''Lozangrad'' yani üzüm şehri olarak anıldığını söyledi.

     Son 5 yıl öncesine kadar Kırklareli'nin ''üzüm şehri'' özelliğinden çıktığını ve bağ alanlarının yok denecek kadar azaldığını ifade eden Çebi, son yıllarda hızlı bir şekilde bağ çubuğu dikimiyle, bağ alanlarının arttığını belirtti.

     Artışın üretimle de kendisini göstermeye başladığını vurgulayan Çebi, şunları kaydetti:

     ''Kırklareli'de şu an itibarıyla yılda 6 bin 320 dönüm alanda, 5 bin 224 ton üzüm hasat ediliyor. Üzüm çeşitlerimiz, sofralık ve şaraplık olarak iki çeşide ayrılmakta. Sofralıkta 'kardinal', 'Hamburg misketi', 'Hafız Ali', 'çavuş', 'Alphonse' ve 'Atasarısı' çeşitlerimiz var. Şarapçılıkta ise en yoğun olarak 'Papaz karası', 'cabernet', 'merlot' ve 'şiraz' üzümleri kullanılıyor. Kırklareli Valiliği ve İl Özel İdaresi'nin desteğiyle de 400 dönümlük bir demonstrasyon sahası yaptık. Burada üzüm çeşitlerini geliştireceğiz.''

    
     -ÜRETİM DE SERTİFİKA VARSA, DESTEK DE VAR
    
     Sertifikalı bağ ekimi yapanlara destek de verildiğini anlatan Çebi, ''Yeni bağ alanları oluşturanların sayısı her geçen gün artıyor. Bunda devlet desteklerinin büyük bir rolü var. Üzüm üretiminin artmasının diğer bir nedeni de bölgede üzümden yapılan alkolsüz bir içecek olan hardaliye üretiminin yaygınlaşması. Daha da gelişecek; hardaliyeyi her platformda gündeme getiriyoruz. Bunun için yatırımlar yapılmaya başlandı. Kırklareli Organize Sanayi Bölgesinde Kırklareli Üzüm Üreticileri Birliği hardaliye üretim tesisi kurdu. Destek veriyoruz. Özel girişimciler var, çalışma yapıyorlar'' dedi.

     Kırklareli'nin Ürünlü köyünden Ahmet Birol da babadan kalma 5 dönümlük bağında 15 yıldır üzüm üretimi yaptığını söyledi.
 
     10 dönümün altında kaldığı için devlet desteğinden yararlanamadığını anlatan Birol, ''Yeni bağ alanı oluşturmayı hedefliyorum. Şu anda sofralık üzüm üretiyorum. Kendi imkanlarımızla üzümü satmaya çalışıyoruz. Satamadıklarımızı da kış mevsiminde satmak üzere hardaliye yapıyorum. Bu sayede biraz para kazanıyoruz'' dedi.

     Kızılcıkdere köyü sakinlerinden Muammer Belli de babadan kalma bağlarda yetiştirdiği üzümleri çarşı, pazar gezerek satmaya çalıştığını, kazancı iyi olduğu için yeni bağ kuracağını kaydetti.

     Kırklareli'nde üzümün kilosu 2 buçuk-3 lira arasında satılıyor.

Ekleme Tarihi
21.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Üzüm Şehri, Adına Yakışır Üretime Doğru Koşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız