Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

UZZK TAHMİNİ ZEYTİN REKOLTESİNİ AÇIKLADI
 
ZEYTİN REKOLTESİ, GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 43 ARTARKEN ZEYTİNYAĞI REKOLTESİNDE YÜZDE 20'LİK ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR - TÜRKİYE, SOFRALIK ZEYTİN ÜRETİMİNDE İLK DEFA AB ÜLKELERİ ARASINDA İKİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ


İZMİR (İHA) - Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), Türkiye genelinde yapılan tespit çalışmalarına göre, bu yıl 123 milyon 375 bin 338 adet zeytin ağacından 1 milyon 446 bin 117 ton zeytin danesi alınacağı, bunun 534 bin 376 tonunun sofralık zeytin, 903 bin 353 tonundan da 191 bin 106 ton zeytinyağı elde edileceğinin tahmin edildiğini açıkladı.
 
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, Türkiye genelinde 12- 18 Eylül tarihleri arasında yapılan tespit çalışmalarına göre yapılan zeytin ve zeytinyağı rekoltelerini açıklamak üzere Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenledi.
 
Tan, rekolte hesaplamalarının Türkiye'de toplam ağaç varlığının yaklaşık yüzde 97'sini teşkil eden İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Manisa, Aydın, Muğla, Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'daki zeytincilik sektöründeki tüm kurumlarının verilerinin kendi verileriyle karşılaştırılarak yapıldığını belirtti.
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Tan, yaptıkları araştırmalar sonucunda yörelerde yıllık yağış miktarının yeterli olmasıyla birlikte kuraklığın olumsuz etkisiyle verim eksikliği görülen zeytin ağaçlarında gelişim ve verimlilik iyileşmeleri gözlendiğini söyledi. Özellikle Çanakkale, Balıkesir ve İzmir yörelerinde çiçeklenme ve meyve gelişimi döneminde görülen yağışların ve ani sıcaklık değişimlerinin zeytin üretimini olumsuz etkilediğinin altını çizen Tan, bu nedenle ağaçlarda çiçek açımlarının geciktiğini ve
çiçek açım döneminde ise aşırı sıcaklardan dolayı zeytin üretiminde yer yer olumsuzluklarla karşılaşıldığını bildirdi. Tan, yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de geçen seneye oranla zeytin rekoltesinde yüzde 43, zeytinyağı rekoltesinde yüzde 20'lik bir artış olacağını tahmin ettiklerini anlattı.
 
Mustafa Tan, tüm Türkiye'de üretim yapılan illerde rekolte tespit heyetlerince elde edilen bilgileri şöyle bildirdi: "toplam 123 milyon 375 bin 338 adet ağaçtan 1 milyon 446 bin 117 ton zeytin danesi alınacak. Bu zeytinlerden 534 bin 376 tonu sofralık zeytine 903 bin 353 tonu ise yağlık olarak ayrılacak. Ayrılan yağlık zeytinlerden ise 1/4,73 randımanla 191 bin 106 ton zeytinyağı elde edileceğini tahmin ediyoruz. Bu yıl ki sofralık zeytin rekoltesi 159 bin 376 ton, zeytinyağı rekoltesi ise 31 bin 106 ton
artış sağlayacak. Zeytinyağı rekoltesindeki artış miktarı son 6 yılın ortalamasından yüzde 49 fazlasıdır."
Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) verilerine göre, yurt dışındaki üretici ülkeler arasında kıyaslama yapan Tan, Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde bu sene ilk defa Avrupa Birliği ülkeleri arasında 2. sıraya yükseldiğini sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
22.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: UZZK Tahmini Zeytin Rekoltesini Açıkladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız