Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BİGA'DA ÇELTİK ÇEŞİT DEMONSTRASYONU VE TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ -TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ DR. NECMİ BEŞER: -''TÜRKİYE, HİÇBİR ÇELTİK TOHUMUNU İTHAL ETMİYOR. BUNA KARŞILIK 4 YILDIR KAYITLI OLARAK TOHUMLUK İHRACATI YAPIYOR''

ÇANAKKALE (A.A) - Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Beşer, Türkiye'nin hiçbir çeltik tohumunu ithal etmediğini, buna karşılık 4 yıldır kayıtlı olarak tohumluk ihracatı yaptığını bildirdi.

     Beşer, Çanakkale'nin Biga ilçesinde Kaymakamlık, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından, Biga Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen ''çeltik çeşit demonstrasyonu ve tarla günü'' etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de ruhsatlı çeltik ekim alanlarının son yıllarda 100 bin hektarın üzerine çıktığını, çeltik üretiminin ise 700 ile 850 bin ton arasında değiştiğini söyledi.
 
     Beşer, Türkiye'deki çeltik üretiminin 10-15 yıl öncesine kadar ihtiyacın ancak yüzde 30'unu karşıladığını, bugün ise bu oranın yüzde 70'lerin üzerine çıktığını belirterek, ''Bunun iki nedeni var. Birincisi ekim alanlarının artışı, ikincisi de dekardan alınan verimin yüksekliği. Ama esas önemlisi birim alandaki verimin artışıdır. Bu artış sayesinde üreticilerimiz ithal çeltikle rekabet edebilmiş ve üretim alanlarını genişletebilmiştir. 10 yıl öncesine kadar 1 dekarda 500-550 kilogram olan çeltik verimi ortalaması, bugün dekarda 750 kilograma ulaşmıştır. Bunun en önemli nedeni teknolojideki gelişmelerin yanı sıra enstitümüzce ıslah edilerek çiftçiye sunulan 'Osmancık-97' çeltik çeşididir'' dedi.

     Bu çeşit sayesinde üreticinin rekabet gücünün artığını, ekim alanlarının genişlediğini, Türkiye'nin her yıl 500-600 milyon liralık pirinç ithalatının önüne geçildiğini dile getiren Beşer, ''Türkiye çeltikte dünyada birim alandan en yüksek verim alan ülkelerin içindedir. Bu verim dünya ortalamasının iki katıdır. İnşası devam eden barajların tamamlanmasıyla ülkemiz çeltik bakımından kendi kendine yeten bir ülke haline gelecek, hatta yakında ihracatına da başlayabilecektir. Türkiye, hiçbir çeltik tohumunu ithal etmiyor. Buna karşılık 4 yıldır kayıtlı olarak tohumluk ihracatı yapıyor'' diye konuştu.


Ekleme Tarihi
23.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Biga'da Çeltik Çeşit Demonstrasyonu Ve Tarla Günü Etkinliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız