Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI EKER: -''SÜT ANALİZ LABORATUVARI İLE TÜRKİYE'NİN SOMATİK HÜCRE HARİTASININ ÇIKARILMASINI VE SÜT KALİTESİYLE İLGİLİ HARİTA HAZIRLAMAYI HEDEFLİYORUZ'' 

İZMİR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, İzmir'de kurulan süt analiz laboratuvarı ile Türkiye'nin somatik hücre haritasının çıkarılmasını, süt kalitesiyle ilgili harita hazırlamayı hedeflediklerini söyledi.
 
     Bakan Eker, Alsancak İşçiler Caddesi'nde, İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ndeki süt analiz laboratuvarının açılışında yaptığı konuşmada, laboratuvarla Türkiye hayvancılığında önemli bir adım attıklarını belirtti.
 
     Bir laboratuvarın görünüşte çok önemli olmadığını ama önemli gelişmelere işaret ettiğini kaydeden Eker, ''Biz bu adımla Türkiye'nin somatik hücre haritasının çıkarılmasını amaçlıyoruz. Yani Türkiye'deki bütün çiftliklerde üretilen sütlerin kalitesiyle ilgili harita çıkarıyoruz. Bu çok önemli bir şey. Türkiye'de hayvancılığın ve sütçülüğün kaydettiği gelişme ve vizyon açısından çok önemli. Sütün kalitesi ile ilgili bizim bir hedefimiz var. Türkiye'de üretilen sütte somatik hücre sayısını azaltacağız ve kaliteyi artıracağız'' dedi.
 
     Eker, laboratuvarda önemli cihazlar olduğunu, saatte 400 numunenin incelenebileceği ekipmana sahip bulunulduğunu ifade etti.
     Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta önemli mesafe katettiğini kaydeden Eker, Trakya'da robotla süt sağımı yapılan bir çiftliğin de açılışını gerçekleştirdiğini hatırlattı.
 
    
     -TARIMSAL HASILADAKİ ARTIŞ-
    
     Türkiye'de 8 yıl önce damızlık sığır varlığının sadece 178 bininin soy kütüğüne kayıtlı olduğunu ifade eden Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
     ''Ön soy kütüğüne kayıtlı olanlarla birlikte 943 bin hayvan kayıtlıydı. Nereden nereye geldik? Bugün 2011 yılında 3,5 milyon ön soy kütüğüne, 2,5 milyon da soy kütüğüne kayıtlı toplam 6 milyonun üzerinde damızlık hayvanımız var; bu çok muazzam bir gelişme. 1 milyon değilken şimdi 6 milyonu ön soy kütüğüne ve soy kütüğüne kayıtlı. 6 kattan daha fazla büyük bir gelişme. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle zamanda, bu kadar büyük mesafe kat edilemez. Onun için Türkiye diğer alanlarda olduğu gibi tarım alanında son yıllarda büyük hamlenin içinde.''
 
     Bakan Eker, 8 yıl önce Türkiye'de 24 milyon hektarda tarım yapıldığını, çiftçilerin bunun karşılığında 23 milyar dolar elde ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
     ''Türkiye'nin 190 ülkenin içinde onbirinci sıradaydı. Geçen yıllar içinde tarım arazilerini büyütmedi, yine 24 milyon hektar alan, ama şimdi Türkiye'de çiftçi ve üretici artık 23 milyar dolarlık değil, 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyor. 3 kattan fazla. Türkiye tarımsal hasılasını büyüttü ve ülkeler içinde onbirinci değil altıncı oldu.
 
     Önümüzdeki ülkeler ABD, Çin, Hindistan, Brezilya gibi nüfusu Türkiye'nin onlarca katı, toprağı da Türkiye'nin 10 katı, 15 katı fazla olan ülkeler demek ki ciddi bir başarı var.''
    
     -HAYVANCILIKTAKİ GELİŞME-
    
     Tarım kanunu çıkardıklarını ve önemli maddeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Eker, Türkiye'de hayvansal ürünlerle ilgili piyasa mekanizmasını kuracak müdahale kurumu oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.
 
     Hükümet olarak hayvancılığa da çok önem verdiklerini belirten Mehmet Mehdi Eker, şunları kaydetti:
 
     ''Türkiye, çiftçisine tarım desteği olarak verdiği desteğin yüzde 4'ünü hayvancılığa veriyordu. 2002 yılında devlet sadece 83 milyon lira veriyordu. 1 milyar 700 milyon lira şimdi verdiğimiz para. Çarpın, bölün çıkarın, kaç katı olduğunu siz bulun.
 
     Biz biraz daha büyük ölçekli işletmelerin kurulması gerektiğine inanıyoruz. Hayvancılık böyle gelişir. Bir baş, iki başlı işletmelerle hayvancılık büyümez. Dünyada büyüyen ülkelerin hiçbiri öyle büyümedi. Onun için biz buna önem veriyoruz. Bundan 8 yıl önce Türkiye'de, içinde 50'den fazla büyük baş hayvan bulunan çiftlik sayısı 4 bin 300'dü. Bugün ise 20 bine ulaştı.''
 
     Eker, konuşmasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin protokolü çerçevesinde hayata geçirilen laboratuvarın açılışını yaptı.

Ekleme Tarihi
24.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'nin Somatik Hücre Haritasının Çıkarılması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız