Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Muş Şeker Fabrikası 

Muş Şeker Fabrikası'nda Pancar Alımına Başladı

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Ramazan Aytekin, bu yıl 50 bin ton kristal şeker, 14 bin ton melas ve 98 bin ton yaş küspe üretmeyi hedeflediklerini söyledi. 
 
Aytekin, 30. dönem pancar alım kampanyası dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, dört ile bağlı sekiz ilçede ve 109 köyde toplam 8 bin 797 çiftçi tarafından 119 bin dekar alanda pancar ekildiğini söyledi. 
 
Ekilen alanda fireli olarak yaklaşık 481 bin ton pancar tesellüm edileceğini belirten Aytekin, "Fabrikada bu yıl 351 bin ton pancar işleyeceğiz. Geçen seneye oranla 39 bin ton fazla pancar üretilecek. Bu yıl 50 bin ton kristal beyaz şeker, 14 bin ton melas ve 98 bin ton yaş küspe üretmeyi hedefliyoruz" dedi. 
 
Çiftçiye şimdiye kadar 7 milyon lira ayni, 12 milyon lira nakdi olmak üzere 19 milyon lira avans ödemesi yaptıklarını belirten Aytekin, fabrikasının bu yıl bölgeye sağlayacağı katma değerin 60 milyon lira civarında olacağını ifade etti. 
 
Vali Ali Çınar da şeker fabrikasının yaklaşık 30 yıldır Muş'un ekonomisine katkı sağladığını anımsatarak, bugüne kadar kıymeti bilinen fabrikanın bundan sonra da bileneceğini vurguladı. 
 
Bölgede etkili olan iklim sayesinde şeker pancarı üretiminin Yaygın olduğunun altını çizen Çınar, şunları kaydetti: 
 
"Bu da kaliteli şekerin üretilmesine imkan sağlamaktadır. Şeker pancarımızın kaliteli üretilmesi ve fabrikaya temiz teslim edilmesi çok önemli. Şeker pancarları fabrikamızda en iyi şekilde işlenerek, ekonomimize mamul ürün olarak sunulacaktır. Kapasitenin geçen yıldan daha fazla olması bizi sevindiriyor. Çünkü daha fazla istihdam sağlanıyor, daha fazla çiftçimiz pancar ekiyor. Bu da ilimiz ve ülkemiz ekonomisine artı bir katma değer sağlayacaktır." 
 
Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar ise ülkenin tarımına ve sanayisine öncülük eden şeker sanayisinin yıllar geçtikçe büyüdüğünü ve yurtdışına anahtar teslimi fabrika kuracak kapasiteye ulaştığını ifade etti. 
 
Şeker sanayisinin Özelleştirme kapsamında olduğunu ve 10 yıldır modernize edildiğine de değinen Sancar, "Eleman eksiği tamamlanmamaktadır. Bugün Fransa'nın şeker ihtiyacı 2, 5 milyon ton iken, ürettiği şeker 4, 5 milyon tondur. Geriye kalan 2 milyon ton şekeri çevremizdeki ülkelere satmaktadır. Biz komşu ülkelerle vizeleri kaldırıyoruz ama kendi ürünlerimize maalesef vize kaldıramıyoruz" dedi. 
 
Konuşmaların ardından, bu yıl fabrikaya ilk pancar getiren 3 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Muş Şeker Fabrikası'nda Pancar Alımına Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız