Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Doğal dengeyi koruyan solucanlar Burdur'da üretiliyor

Dünyada uzun süredir bilinen ve kullanılan ‘solucan gübresi', Türk çiftçisinin de tarlasına giriyor.
 
Türkiye'deki üçüncü solucan gübresi üretim firması AKME Soliden markalı ürünün kilosu 2 liradan satışına başladı.
 
Solucanların organik artıkları tükettikten sonra ortaya çıkardığı atığın hiç bir kimyasal madde içermemesi nedeniyle tarımda büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Toprakta kimyasal kirliliği ortadan kaldıran, verimi de ortalama yüzde 40 artıran solucan atığının toprağı yenileyerek rehabilite ettiği ve su tutma kapasitesini artırdığı ifade ediliyor. 
 
Ekolojik solucan gübresi üreticisi Mehmet Aksoy, her çiftçinin bunu üretmesinin mümkün olduğunu, hatta her tarlanın bir gübre fabrikasına dönüşebileceği dikkat çekiyor. Rusya’dan bir arkadaşının getirdiği solucanlarla evinin altıda üretime başladığını anlatan Aksoy, hızlı üreme nedeniyle eski bir tavuk çiftliğini kiralayarak bu işe orada devam ettiğini aktardı. 
 
Gübrenin verimliliğinin kimyasal gübreye dört kat daha verimli olduğunu bildiren üretici Aksoy, şunları söyledi: "Çiftçimiz daha fazla verim elde etmek için kimyasallara yöneliyor. 
 
Solucun gübresi başlangıçta çiftçiyi çok maliyetli gibi geliyor. Fakat hasada kadar kullanılan kimyasalların maliyeti hesaplanınca ekolojik gübre altıda bir gibi bir fiyat çıkıyor. Hem de yüzde 40 daha fazla ve sağlıklı ürün alıyor. Hem çiftçi, hem halk hem de doğa kazanıyor ve tarlada etkisi 3 yıl sürüyor. Gübremiz hacminin 10 katı su tuttuğu için sulama azalıyor ve ürün 15 gün erken hasat yapılıyor. Ürün doğal olduğu için raf ömrü daha fazla oluyor." 
 
Aksoy, solucan gübresi üretiminin artırılması ile halen kimyasal gübre üretiminde hemen hemen tamamen dışa bağımlı olan Türkiye'de önemli döviz tasarrufu sağlamanın mümkün olabileceğine işaret etti. Türkiye, yılda 8-9 milyon ton civarında kimyevi gübre tüketirken, solucan gübresinin üretiminin, dünyada her geçen yıl yaygınlaştığı belirtti. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Doğal dengeyi koruyan solucanlar Burdur'da üretiliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız