Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
zeytin 

Yağmur Hataylı üreticiye bayram yaşattı

Üç aydır kuraklık korkusu yaşayan Hatay'ın Erzin ilçesinde üreticinin yüzü, akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağışla güldü. Yağmur hem narenciye üreticisini, hem de hasat sezonuna hazırlanan zeytin üreticilerini umutlandırdı.
 
Geliri tarıma dayalı olan Erzin’de 3 aydır yağmur yağmaması üreticiyi zor duruma soktu. Özverili bir şekilde bakımını yaptığı narenciye ağaçlarının kuruyacağı endişesiyle yaşayan üretici, alternatif seçenek olarak kuyu suyuna yönelmişti. Merkez ve köylerde bulunan camilerde yağmur duasına çıkan üreticinin yüzü, akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağışla güldü. Yağmur hem narenciye üreticilerini, hem de hasat sezonuna hazırlanan zeytin üreticilerini sevindirdi. Yağmur, kurumak üzere olan zeytin ağaçlarına ihtiyaç olan suyu sağladı. Zira geçtiğimiz hasat yılında zeytinden 20 bin dönüm arazide 750 bin ağaçtan 4 bin ton rekolte sağlanmıştı.
 
Yağmurun çiftçinin kanayan yarasına pansuman olduğunu söyleyen Erzin'li Ziraat Mühendisi Necat Ertaç, yağmurların zeytin ve narenciye ağaçlarına fayda sağladığını belirtti. Üreticinin üç ay boyunca kuraklık endişesi altında yaşadığını vurgulayan Ertaç, ‘‘Yağmur üreticilerimize bayram yaşattı. Yetiştirilen ürünler ihtiyacı olduğu suyu aldı. Üreticilerimiz uzun bir süredir alternatif olarak seçtikleri kuyu suyuna yönelmişlerdi. Bu yöntem üreticinin maddi anlamda sıkıntı yaşamasına yol açıyordu. İlçemizde etkili olan sağanak yağış narenciye üreticilerimizi ve hasat sezonu için geri sayan zeytin üreticilerini mutlu etti.’’ şeklinde konuştu.
 
Ana geçim kaynaklarından biri olan zeytinden bu yıl yüksek rekolte beklediklerini kaydeden Ziraat Mühendisi Ertaç, ‘‘Geçtiğimiz yıl 20 dönüm zeytin arazisinden 4 bin ton rekolte sağlandı. Yağmurun hasat sezonu öncesinde yağması, rekoltede değişikliğe yol açabilir. Biz bunun sonuçlarını çiftçimiz ürünü topladıktan sonra net bir şekilde göreceğiz.’’ ifadelerini kullandı.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
26.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yağmur Hataylı üreticiye bayram yaşattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız