Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Eker: Balığı yumurtasıyla tutmuşlar, denizi kurutmuşlar


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, lüferin boyuna getirdikleri standardın denizlerde balık çoğalması için getirildiğini söyledi.

Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen balık fakiri olduğunu aktaran Eker, “Türkiye’deki balıkçılar çok vahşi avlanıyor. Balığı yumurtasıyla birlikte tutmuşlar. Böyle olunca denizlerde balık kalmamış. Yılda 600-700 bin ton balık tutuluyor. Bunların yüzde 75’i hamsi.” dedi.


Lüferin boyuna getirilen standardın ardından başlayan tartışmaları CİHAN’a değerlendiren Eker, Akdeniz’de de balık olmadığının altını çizerek, denizlerdeki balık fakirliğini kültür balıkçılığıyla gidermeye çalıştıklarını söyledi. 60 bin ton kültür balıkçılığının 170 bin tona çıktığını ifade eden Eker, Avrupa Birliği ülkelerine çupra ve levrek ihraç ettiklerini dile getirdi. “Belçika, Hollanda gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Çünkü çupraya ve levreke kilo başına 85 kuruş destek veriyoruz.” şeklinde konuştu.


BALIK ÇİFTLİKLERİ KİRALARINI 300 LİRAYA DÜŞÜRDÜK


Kültür balıkçılığını yaygınlaştırmak için fahiş deniz yüzeyi kiralarını da düşürdükleri bilgisini veren Eker, “Yanı başımdaki Yunanistan’da balık çiftliklerine girişimci 150-250 dolar arasında para öderken bizim balıkçımız 5 bin 500 lira ödüyordu. Bunu 300 liraya düşürdük.” dedi. çevrecilerin balık çiftliklerine dönük eleştirilerine tepki gösteren Eker, “Zaten balık canlı o denizde yaşıyordu. Orayı ne kadar kirletebilirler ki. Bu çiftliklerdeki balıklara atılan yemlerin de bir sınırı var. ancak o çevreciler önce kendi kanalizasyonlarını denize bırakmaktan vazgeçsinler.” diye konuştu. İtalya, İspanya ve Fransa’nın balık çiftliklerinde üretim yaptığını aktaran Eker, bu ülkelerdeki çevrecilerin karşı çıkmadığını kaydetti.


ÇİNEKOP AVLAYANLARA CİDDİ CEZALAR


Denizlerdeki avlanmaya düzenleme getirilmesi gerektiği kaydeden Eker, “Çinekop 14 santimken avlıyorlar. Bırakın 20 cm olsun lüfer. O zaman yenecek düzeye gelsin.” dedi. balıkçıların “bizden kaçıyor, başka ülkelerde avlıyorlar” eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Eker, “Yunanistan’daki standartlar daha yüksek. Bu sene balıkçılarda çinekop olmayacak. Seneye lüfer olarak tezgahlarda yerini alacak. Denetimleri halden, limanlara kadar yaygınlaştırdık. Çinekop avlayan balıkçılara ciddi cezalar vereceğiz.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Eker: Balığı yumurtasıyla tutmuşlar, denizi kurutmuşlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız