Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
'Dumanının dahi en ufak zararı varsa anız yakmak caiz değildir'

Türkiye'de hububat kaldırıldıktan sonra tarlada kalan ve anız denen sapların yakılmasına, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da tepki geliyor.
 
İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, "Ahilik geleneğine anız yakılması girmiştir ancak çok yanlış bir ugulamadır." dedi. İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal da, "En azından büyük bir vicdansızlıktır. Toprağı canlı bakmak lazım." şeklinde konuştu. Diyanet'in Alo Fetva hattının görüşü ise şöyle: "Dumanının dahi başkası en ufak bir zararı varsa anız yakmak caiz değildir."
 
Anız yakmanın yasak olmasına rağmen çiftçiler, alıştıkları gibi devam ediyor. Bu uygulamanın topraktaki bütün canlıları öldürdüğü, çevre ve orman yangınlarına sebep olduğu için hiçbir yönden doğru olmadığı belirtiliyor. İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, çiftçileri bir kez daha anız yakmamaları konusunda uyarıyor: "Bununla ilgili eğitim çalışmaları yapılıyor. Anız yakmanın cezası olduğunu üreticiler de kamuoyu da biliyordur. Ayrıca havaların kuru ve yangınlara müsait olduğu bir dönemdeyiz. Çiftçilerimizin, anızları yakmak yerine tarlayı sürerek toprağa karıştırması gerekiyor."
 
Alo Fetva hattının, anız yakmanın caiz olup olmadığına ilişkin cevabı ise şöyle: "Duruma göre değişir. Eğer orman yakınsa ve yangına sebebiyet verecekse, dumanının bile başkasının tarlasına veya yuva yapmış faydalı bir hayvana en ufak zararı varsa caiz değildir. Tarladaki sapları bir yere toplayarak kontrollu şekilde yakmak ise olabilir."
 
Ziraat Odası Başkanı Köse de anız yakmanı orman yangılarına yol açtığını ve faydalı canlılara da zarar verdiğini hatırlatarak, "Anız ateşinin ormanlara sıçraması sözkonusu olabilir. Bu bakımdan valilikler, Tarım ve İçişleri bakanlıklarından gönderilen genelgeler doğrutusunda alınan kararları uygulamalıdır." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: 'Dumanının dahi en ufak zararı varsa anız yakmak caiz değildir'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız