Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

ZEYTİNYAĞININ TAĞŞİŞLİSİNDEN SONRA BOYALISI DA ÇIKTI



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yağ Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Nejat Özduran, kanola ve ayçiçeği yağına gıda boyası karıştırılarak zeytinyağı diye satıldığını söyledi.
 
 
 
Özduran, İzmir’in Bornova ilçesinde zeytinyağı diye satın aldığı yağı, EBSO aylık olağan meclis toplantısına getirdi. Üç tane plastik şişeyle kürsüye çıkarak, hangisinin zeytinyağı olduğunu sordu. Renk olarak birbirinin aynı yağlar arasında, gözle görülür bir ayrımı kimse farketmedi. Şişeler çalkalandığında ise boya karıştırılan yağlar açığa çıktı.
 
Nejat Özduran, söz konusu yağların Bornova'da satıldığını, şüphe üzerine litresini 8 liradan satın aldığını söyledi. Nerenin yağı olduğunu "Ayvalık" cevabı aldığını aktararak, Tariş Zeytinyağı Laboratuvarı'nda, içlerinde 1 gram dahi zeytinyağı bulunmadığının tespit edildiğini vurguladı. Yağlardan birinin kanola, diğerinin ayçiçeği çıktığını kaydederek, “Renksiz ve kokusuz olan bu iki yağa, gıda boyasıyla zeytinyağı rengi verilmiş. Zeytinyağının tadını bilen, bunları tadarsa ancak anlar.” dedi. Vatandaşa zeytinyağı diye başka yağları satanları "hırsız" olarak nitelendiren Özduran, “Eskiden büyük şehirlerde, 'Bul karayı, al parayı' vardı. Anadolu’dan gelen vatandaşları dolandırmanın bir yöntemiydi. Şimdi dolandırıcılığın yöntemi değişti. Eskiden zeytinyağına çiçek yağı, fındık yağı ve benzeri yağlar karıştırılırdı. Biz bunu tağşiş olarak bilirdik ve mücadele ederdik. Artık işler o kadar değişmiş ki tağşiş de bitmiş, boyama başlamış.” şeklinde konuştu.
 
Sahte yağların açık tenekede satıldığını belirten Özduran, zeytinyağının zeytin meyvesinin suyu olduğuna dikkat çekti: “Diğer bütün yağlar bitki yağıdır ve rafine edilmedikten sonra kullanılamaz. Rafine edilen yağda da tat, koku ve aroma olmaz. Bir tek zeytinyağında, zeytin aroması olur. Tüketimicimiz de zeytinyağını tam olarak bilmediğinden, 'Ne güzel yağ.' diye yiyor."
Açıkta ve tanıdık olmayan kişilerce satılan yağların alınmamasını öneren Nejat Özduran, “Lokantalarda yemek yiyorsanız, yağı nereden aldıklarını ve markasını sorun. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üretim izni alınmış mı, alınmamış mı kontrol edin. Aksi takdirde böyle hırsızlar, hem üretenlerin hem tüketenlerin paralarını çalıyor." dedi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytinyağının Tağşişlisinden sonra boyalısı da çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız