Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
büyükbaş,inek sığır dana 

Kurban Bayramı Vadeli Canlı Hayvan Kontratı

İSTANBUL TİCARET BORSASI VE VOB, DÜNYADA İLK KEZ UYGULAMAYA KONULAN ''KURBAN BAYRAMI VADELİ CANLI HAYVAN KONTRATI''NI HAYATA GEÇİRİYOR -SİSTEMLE, HER YIL KURBAN BAYRAMI DOLAYISIYLA 400 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVANIN KESİLDİĞİ CANLI HAYVAN PAZARININ DAHA ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMASI HEDEFLENİYOR

İZMİR (A.A) - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), ''Kurban Bayramı Vadeli Canlı Hayvan Kontratı''nı hayata geçiriyor.
 
     VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve İSTİB Başkanı Atilla Sümer, dünyada ilk kez uygulamaya konulan kontrat protokolünü İzmir Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda imzaladı. Protokolle, her yıl Kurban Bayramı dolayısıyla 400 bin büyükbaş hayvanın kesildiği canlı hayvan pazarının daha öngörülebilir olması amaçlanıyor.

     Atilla Sümer, Türkiye'de her Kurban Bayramı döneminde hayvan sevkıyatından fiyat dalgalanmalarına kadar pek çok sorun yaşandığını belirterek, ''Biz alanın da satanın da memnun olacağı bir sistem kurmak istiyoruz. VOB'la yaptığımız işbirliğiyle büyükbaş canlı hayvan işi yapan herkesin önünü görmesini sağlamayı hedefliyoruz'' dedi.

     Bugünkü sistemde Anadolu'dan İstanbul'a satmak için hayvanı getirenin, ne kadara satacağını, kaç tane satacağını bilmeden pazara girdiğini ve talep ne olursa ona göre sattığını anlatan Sümer, satıcının malının bazen elinde kaldığını söyledi.

     Besicinin, canlı hayvanın gelecekteki fiyatını ve ne kadar talep olduğunu bilerek iş yapmasını sağlayacaklarını dile getiren Sümer, 'İstanbul'a gelen hayvan, satılmış hayvan olacak. Fiyatlar kilogram bazında belirlenecek ve alıcı ile satıcı bir araya gelecek. Alıcılar teslim günü geldiğinde borsamızın Tuzla tesislerinde hayvanı alıp, kesip, evlerine götürebilecekler. Bu mezbahalarımızda kesme imkanı olacak'' diye konuştu.

     Sümer, hayır kuruluşları ve marketler başta olmak üzere toplu alımların devreye girmesiyle piyasaya istikrar gelmesinin sağlanacağını bildirdi.

     Işınsu Kestelli ise bu işe sosyal sorumluluk penceresinden baktıklarını söyledi.

     VOB'un kuruluş felsefesinde çiftçiden iş dünyasına kadar reel kesimin iş yapma kapasitesini arttırma iddiasının bulunduğunu hatırlatan Kestelli, ''Bugün İSTİB ile hazırlık çalışmalarını yürüttüğümüz canlı hayvan vadeli kontratına da bu gözle bakıyoruz. Burada amaç para kazanmak değil. Yeni bir piyasa oluşturarak canlı hayvan işiyle uğraşan on binlerce insanımızın yaşam kalitesini yukarı taşımayı hedefliyoruz'' dedi.

     VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, işlemlerin 3 Ekim Pazartesi günü başlayacağını bildirdi.

     Fiziki teslimatla sonuçlanacak mala dayalı ilk vadeli işlem sözleşmesinin işleme açılmasıyla tarihe geçecek önemli bir adım attıklarını dile getiren Dönmez, bu sözleşmelerin başarıyla işletilmesiyle, yılın farklı aylarında da teslim edilebilecek canlı hayvan sözleşmelerini, hatta karkas et vadeli işlem sözleşmelerini de işleme açmayı hedeflediklerini kaydetti.

    
     -SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?-
    
     VOB tarafından fiziki teslimatlı ''VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi'' çerçevesinde yaş, cinsiyet gibi özellikleri belirlenmiş olan büyükbaş hayvanlar dayanak varlık olacak.

     VOB'da işleme açılacak kontratların vadesi Kurban Bayramı olacak.

     Kurban Bayramı'nda İSTİB Tuzla tesislerinde teslim etmek üzere büyükbaş hayvan satmak isteyen besiciler, VOB'da işleme açılmış olan sözleşmede canlı net kilogram fiyatlarını ilan ederek veya o an bekleyen alış emirlerine satış yaparak önceden ne kadar hayvanı teslim edeceğini planlayabilecek ve satış fiyatlarını da önceden sabitlemiş olacaklar.

     Aynı şekilde, Kurban Bayramı için büyükbaş hayvan almak isteyenler, yine VOB'u kullanarak çok önceden ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

     Mehmetçik Vakfı, Türk Hava Kurumu ve süpermarketler gibi büyük hacimli kurban alıcısı kurumlar da bu işlemleri yapabilecek.

     Alım satım yapmak için bir aracı kurumda hesap açtırıp teminat yatırmak ve emir vermek yeterli olacak.

     Teslimat tarihi geldiğinde satıcılar büyükbaş hayvanlarını İSTİB'in Tuzla padoklarında alıcılara teslim edecekler. Net kilogram hesabıyla gerekli ödemeyi Takasbank'a yapan alıcılar, aldıkları hayvanı kesim için götürebilecekler. Bu işlemde İSTİB'in VOB tarafından yetkilendirilmiş komisyoncuları ve uzmanları alıcı ile satıcı arasında teslimata nezaret edecek, hakem görevi yapacak.

     Mal alıcı tarafından teslim alınmasına kadar olan tüm masraflar satıcı tarafa ait olacak ve bunlar detaylı olarak VOB ve İSTİB tarafından yayınlanacak ''teslimat şartnamesi''nde ilan edilecek.

Ekleme Tarihi
28.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kurban Bayramı Vadeli Canlı Hayvan Kontratı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız