Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş 

Malatya Şeker Fabrikası'nın Özelleştirilmesine Tepki

MALATYA ŞEKER FABRİKASI ÖNÜNDE BİR ARAYA GELEN ŞEKER PANCARI ÜRETİCİLERİ, BESİCİLER VE FABRİKA İŞÇİLERİ; FABRİKANIN ÖZELLEŞTİRİLMESİNİ PROTESTO ETTİ -ÜRETİCİLER ADINA KONUŞAN MALATYA ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAYRAM POLATBAŞ, FABRİKANIN ÜRETİME DEVAM ETMESİ İÇİN GEREKİRSE ÜRETİCİLER OLARAK FABRİKAYA TALİP OLACAKLARINI BELİRTTİ 

MALATYA (A.A) - Malatya Şeker Fabrikası önünde bir araya gelen şeker pancarı üreticileri, besiciler ve fabrika işçileri; fabrikanın özelleştirilmesini protesto etti.
 
     Fabrikanın önünde toplanan üreticiler adına konuşan Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Malatya Şeker Fabrikası'nın da kentteki diğer özelleştirilen fabrikalar gibi olmaması için toplandıklarını söyledi.

     Bu fabrikaya ham madde üretenlerle, fabrikanın ayakta durması için mücadele eden işçilerle birarada olduklarına vurgu yapan Polatbaş, ''Pancar Üreticileri Kooperatifi (PANKOBİRLİK), Et Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Besiciler Derneği Başkanı ve üyeleri hepsi burada. Malatya Şeker Fabrikası'nın yan sanayini oluşturan herkes burada'' dedi.

     Malatya Şeker Fabrikası'nın bölge esnafına katma değer sağladığını kaydeden Polatbaş, yöresel ekonomik çıkarlar için büyük fayda sağlayan fabrikanın, bölgesel kalkınmanın çiftçi gücünü oluşturduğunu anlattı.

     Geçimini ve gelirini Malatya Şeker Fabrikası ile ilişkilendiren kişi sayısının yaklaşık 80 bin olduğunu bildiren Bayram Polatbaş, ''Fabrika için pancar üreten çiftçiler şeker üretimi sayesinde düzenli bir gelire kavuşmakta, bölgesel kalkınma şeker üretimi sayesinde tabana yayılabilmektedir. Nitekim Malatya'da PANKOBİRLİK'e üye toplam kayıtlı çiftçi sayısı 4 bin 800'dür. Fabrikanın yan ürünleri olan 763 bin 380 ton küspe ve 12 bin 317 ton melas da bölge hayvancılığının ve yan sanayi kuruluşları olan yem fabrikalarının da gelişmesine büyük oranda destek olmaktadır'' diye konuştu.

    
     -''FABRİKANIN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE TALİBİZ''-
    
     Yılda 320 bin ton pancar işleyen fabrikanın çiftçilere 40 milyon lira gelir getirdiğini ifade eden Polatbaş, fabrikanın Malatya iline katma değerinin 200 milyon lira olduğunu belirtti.

     Polatbaş, Malatya Ziraat Odası, PANKOBİRLİK, Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (ŞEKER-İŞ), Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Et Üreticileri Birliği, Besiciler Derneği olarak fabrikanın özelleştirildikten sonra amacı dışında kullanılmaması için fabrikaya talip olduklarını kaydetti.

     Malatya Esnaf ve Sanatlarlar Odası Birliği (MESOB) ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile görüştüklerini ve bu sivil toplum örgütlerinin de desteğini aldıklarını ifade eden Polatbaş, şöyle konuştu:

     ''Bu fabrikaya bizler talibiz. Çünkü bu özelleştirme adı altında burayı alacak insanın gözü kulağı her şeyi buranın arsasındadır. Malatyalıların buna müsaade etmemesi lazım. Bu fabrika Malatya üreticisinin ekmek kapısıdır. 40 bin ton şeker üretilen Malatya'da çiftçilik yapan herkesin burada emeği var, parası vardır. Milli kaynaklarımızla yapılan, Malatya üreticisinin de parası olan ve dolayısı ile çiftçinin malı olan bu tesisin amacı dışında kullanılmaması için kanuni yollardan sonuna kadar takipçisi olacağımızı buradan haykırıyoruz.''

     Özelleştirmeye karşı olmadıklarını anlatan Polatbaş, amaçlarının fabrikanın işlevini kaybetmemesi ve kapanmaması olduğunu söyledi.

     Polatbaş, amaçlarının bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu belirtti. Daha sonra eyleme katılanlar üzüm yiyerek fabrikanın özelleştirilmesini protesto etti.

    

Ekleme Tarihi
28.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Malatya Şeker Fabrikası'nın Özelleştirilmesine Tepki




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız