Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
EKER: Bu çorak topraklara hayat verebilecek insanlarımız var
 
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI EKER: -''DEMEK Kİ UYGUN PROJE OLDUĞUNDA, UYGUN YATIRIM ORTAMI OLDUĞUNDA VE UYGUN DESTEKLEMELER VERİLDİĞİNDE TÜRKİYE'DE BU ÇORAK TOPRAKLARA HAYAT VEREBİLECEK İNSANLARIMIZ VAR'' -''PROJESİ, DÜŞÜNCESİ, UYGULAMASI BİZE AİT 3 BİN 220 TESİS BUGÜN ALLAH'A ŞÜKÜR FAAL VE ÇALIŞIYOR. BUNLARA 660 MİLYON LİRA DESTEK VERDİK''

NİĞDE (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Demek ki uygun proje olduğunda, uygun yatırım ortamı olduğunda ve uygun desteklemeler verildiğinde Türkiye'de bu çorak topraklara hayat verebilecek insanlarımız var'' dedi.
 
     Eker, Niğde'nin Kızılca Beldesindeki Cıngıllıoğlu Organik Tarım İşletmeleri ve Hayvancılık Tesisi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, birkaç yıl önce de bölgeye geldiğini, uçsuz bucaksız bu ovadaki çorak toprakları hüzünle izlediğini söyledi.

     Bölgenin Tuz Gölü havzasında bulunması nedeniyle toprağın çorak olduğunu belirten Eker, ''Hazineye ait olan bu arazi, uzun dönem kiralanmasıyla ıslah ediliyor. Fırat Gürgen'in şahsında bu çorak topraklara bereket getirdikleri, hayat verdikleri için firmaya teşekkür ediyorum. Demek ki uygun proje olduğunda, uygun yatırım ortamı olduğunda ve uygun desteklemeler verildiğinde Türkiye'de bu çorak topraklara hayat verebilecek insanlarımız var. Bu çorak toprakları ürüne dönüştürecek çalışkan çiftçilerimiz var. Bu bizi umutlandırıyor'' diye konuştu.
 
     Bölgenin Konya Ovası Projesi (KOP) içerisinde yer aldığını ifade eden Eker, proje çerçevesinde 850 bin hektar alanda toplulaştırma çalışması yapılacağını, bunu da hÜkümetin çalışma döneminin sonuna kadar yapmayı hedeflediklerini anlattı.
 
     26 bin dekar arazinin yaklaşık 30 yıllığına Cıngıllıoğlu firmasına kiraya verildiğini dile getiren Eker, ''Meralarla ilgili 61. Hükümet döneminde üzerinde durduğumuz bazı projeler var. Meraları özel sektöre açmamız lazım ama bunu açarken bir şeye dikkat edeceğiz. Özel sektör yatırım yapacaksa, üzerine bir takım binalar yapabilmesi lazım. Kiralamaya imkan getirmişiz ama eşyalarını koyacağı bir barınak, bina yapmasına 'olmaz' demişiz. Bunları değiştireceğiz'' dedi.
     Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla babadan oğula geçmesini önleyecek ve parçalı arazileri toplulaştırmaya imkan verecek bir taslak hazırladıklarını, bunu en kısa sürede tasarıya dönüştürerek TBMM'nin iradesine sunacaklarını bildirdi.
 
     Tarımsal üretime ve hayvancılığa çok önem veren bir Hükümet olduklarını ifade eden Eker, Türkiye'nin bu dönem içinde tarımsal üretimini dünya ülkeleri içerisinde çok önemli bir noktaya getirdiğini anlattı.

     Eker, göreve geldiklerinde tarımsal ekonomi bakımından dünyada 11. sırada yer alan Türkiye'nin, dünyanın 6. büyük tarımsal ekonomisi haline geldiğini vurguladı.

     Geçen yıl hayvancılık için faizsiz kredi uygulaması başlattıklarını ve bugüne dek 6 milyar lira hayvancılığa yatırım yapıldığını belirten Eker, kredi faizlerini ise Hükümetin ödediğini hatırlattı.

     Bakan Eker, organik hayvancılığı da destekleme kapsamında aldıklarını, fenni usullerle yapılan hayvancılığa verilen desteklerin yaklaşık yüzde 50 fazlasını organik hayvancılığa verdiklerini bildirdi.

     Cıngıllıoğlu Organik Tarım İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gürgen ise bölgede 12 bin dekar araziyi sulu tarıma açtıklarını ifade ederek, temeli atılacak hayvancılık işletmesini ise gelecek yıl hizmete sunmayı planladıklarını söyledi.

     Bakan Eker, daha sonra hayvancılık tesislerinin temelini attı.

    
     -ERCANLAR SOĞUK HAVA TESİSLERİNİN AÇILIŞI-
    
     Bakan Eker, daha sonra Bahçeli Beldesindeki Ercanlar Limited Şirketi'nin soğuk hava deposunun açılış törenine katıldı.
 
     Eker, burada yaptığı konuşmada da, Türkiye'de çiftçiliğin para kazandıran bir iş olabilmesi için sanayi ile birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
     Tarıma dayalı sanayi gelişmeden çiftçiliğin gelişmesinin ve çiftçilerin para kazanmasının mümkün olmayacağını dile getiren Eker, şunları söyledi:
 
     ''2006 yılında bir proje başlattık. Dedik ki 'Türkiye'deki yatırımcılar, sanayiciler, çiftçiler, üreticiler sadece yatırım yapacakları zaman projelerini bize getirsinler, bunun yüzde 50'ye kadar olan kısmını biz verelim.' Şuan 600 bin lira ile kurulacak sanayi tesisinin yarısına ortağız. Sermayenin yarısı sizden, yarısı bizden hibe ama karın tamamı bizden. Bu şekilde Türkiye'de 3 bin 200 tesis yapmışız. Projesi, düşüncesi, uygulaması bize ait. 3 bin 220 tesis bugün Allah'a şükür faal ve çalışıyor. Bunlara 660 milyon lira destek vermişiz. Bu tesislerde 32 bin kişi çalışıyor. Bitkisel, hayvansal ürün işleme paketleme tesisi, modern silolar, soğuk hava depoları... Burası gibi 229 soğuk hava deposuna destek vermişiz.''
     Eker, 32 çeşit tarımsal makine ve ekipmana da yüzde 50 hibe desteği verdiklerini anlattı.
     Türkiye'ye 2015 yılına kadar 3 bin tarımsal sanayi tesisi daha kazandıracaklarını bildiren Eker, böylece toplam sayının 6 bin 200'e ulaşacağını sözlerine ekledi.
     Açılışın ardından tesisi gezen Eker, geçen kış ayından bugüne dek depoda saklanan portakallardan birin soyarak çevresindekilere ikram etti.
     Yaklaşık 11 milyon liraya mal olan 6 bin 500 ton saklama kapasitesine sahip soğuk hava deposuna, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da 250 bin lira hibe desteği sağladığı öğrenildi.
    
     -VALİLİK ZİYARETİ-
    
     Bakan Eker daha sonra Vali Alim Barut'u makamında ziyaret ederek, brifing aldı. Bakanlığın desteklemeleri ile Niğde'de tarıma dayalı 38 sanayi tesisinin kurulduğunu ifade eden Eker, Niğde'nin önemli bir tarım merkezi olduğunu söyledi.
 
     Eker, bir gazetecinin Niğde Üniversitesine bağlı Ziraat Fakültesinin kurulup kurulmayacağı yönündeki sorusunu, ''Fakültelerin açılması konusunda, üniversiteler gerekli gördüğü zaman müracaatlarının yapıyor. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra YÖK'ten, Bakanlıktan gerekli desteği alır. Bu hazırlıkların yapılması lazım. Altyapının tamamlanması lazım. Burada gerçekten ziraat fakültesine ihtiyaç var mı, bunun belirlenmesi lazım. Bu çalışmaların sonucunda uygun görülürse altyapı oluşur ve talep amacına ulaşır. Bu, bizim merkezden verebileceğimiz bir karar değildir'' diye yanıtladı.
     Bir gazetecinin kurbanlık hayvan konusunda bir sorun olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine de Eker,''Bu konuları çok konuştuk. Her yerde söyledik. Hiçbir sıkıntı yok'' dedi.

Ekleme Tarihi
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: EKER: Bu çorak topraklara hayat verebilecek insanlarımız var




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız