Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Muğlalı arıcılar bal fiyatı için eylem sinyali verdi 

MUĞLALI ARICILAR BAL FİYATI İÇİN EYLEM SİNYALİ VERDİ


 
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, pazarlamacı ve toptancılarla bal fiyatı konusunda yaptıkları görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belirterek, anlaşamazlarsa eylem yapabileceklerini söyledi.
 
 
 
Yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Şahin, bal fiyatlarındaki belirsizlik ve rekoltesi hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Her yıl balın maliyeti yükselmesine rağmen satış fiyatlarının düştüğünü belirten MAYBİR Başkanı Şahin, "Geçen yıl bir teneke balın maliyeti 156 lirayken bu yıl 160 lira oldu. Bu fiyatın altında satılacak bal, ülkemizin arıcısının sonu olacaktır. Üreticiden 5,50 liraya alınan çam balı, sofralara 18 liradan ulaşıyor. Birlikler olarak buna isyan ediyoruz. Tenekesi 160 liranın altında satılan bal, arıcının büyük zarara uğramasına sebep olacaktır.” şeklinde konuştu.
 
Muğla’da 2002 yılında 5 bin 900 olan işletme sayısının 4 bin 300’e kadar gerilediğinin altını çizen Şahin, “Arıcılarımız, mesleklerini bitirme noktasına gelmiştir. Burada zarar gören sadece arıcı olmayacaktır. Arıcılıktan fayda sağlayan tüm paydaşlar zarar görecektir. Üreticilere sesleniyorum, birliğin sesine kulak verin, biraz daha direnç gösterin. Sektörün pazarlamacı ve toptancılarını da nezaketen uyarıyoruz; bugüne kadar yaptığımız görüşmeler, bal fiyatı da konuşulduğu için hep sonuçsuz kalmıştır. İnşallah çağrımıza duyarlılık gösterirler. Aksi takdirde ülke arıcısı, acımasız sermayeye karşı sokaklara inecektir.” dedi.
Çam balı üretimini sağlayan basra böceklerinin bu yıl yüzde 40'a yakınının öldüğünü de vurgulayan Ziya Şahin, "Bu böceklerin yüzde 50'lik kısmı sahil kenarlarında. Datça'da bir miktar bal var fakat Muğla'nın iç kesimlerinde yok. Şu ana kadar alınan balların yüzde 80'i yayladan gelenler, o da çam balı özelliği taşımıyor. Bu yıl Türkiye'nin çam balı ihtiyacı yine karşılanacak ancak ihraç edecek kadar yok. Muğla'da ağustos ve eylül aylarında bal üretiriz, bu sene ekim ayında üretilecek. Normalde 30 bin ton olan çam balı üretimimiz, bu yıl 10 bin ton civarında ancak olur." diye konuştu.
Muğla'nın basra böceğinin anavatanı olduğunu ve dünyadaki 20 arı ırkından birinin "Muğla arısı" olduğunu vurgulayan Şahin, bölgedeki 3 bin 800 üreticinin yaklaşık 824 bin kovana sahip olduğunu kaydetti: "Geleceğimizi düşünüyorsak, Muğla arısını ıslah etmeliyiz. Basra böceğini çoaltmak için de iklim şartlarına göre araştırmalar yaparak yöntemler belirlemeliyiz.
 
Şu anda hayata geçirdiğimiz bir projeyle üç sene sonra Muğla arısının hijyenik davranışlarını ortaya çıkaracağız. Amerikan yavru çürükçül ve Varroa karşı dirençli hatlar elde edilecek. Bilimsel çalışmaların ardından arıcılarımıza damızlıklar verebileceğiz, bunlardan ana arı üretecekler. Bu, en azından 500 bin liralık bir çalışmadır. Bakanlığımız biraz yardımda bulundu, Muğla Valiliği ve İl Özel İdaresi'nin de elimizden tutmasını bekliyorum. Muğlalı arıcı, Amerikan yavru çürükçülüne karşı maliyeti binlerce lirayı bulan ilaçlar kullanıyor. Bunlar yürürlükten kalkacak. ABD da zaten yaptığımız bu projeyi hayata geçiriyor." (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
28.09.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Muğlalı arıcılar bal fiyatı için eylem sinyali verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız