Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
EÜ Su Ürünleri Fakültesi 9 yeni canlı türü keşfetti 

EÜ Su Ürünleri Fakültesi 9 yeni canlı türü keşfetti
 
Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü’nde görevli uzman araştırıcılar, son bir yıl içinde bulunan 21 türe, ilk defa tespit edilen dokuz tür daha eklendi.
 
Bilimsel dergilerde yayımlanan bu türlerden sekizi denizlerde, biri göllerde yaşıyor. Deniz türlerinden beşi Marmara ve diğerleri Akdeniz kıyılarından Prof. Dr. M. Ertan Çınar, Dr. Ertan Dağlı ve arkadaşları tarafından rapor edildi. Tatlı suda yaşayan tür ise Denizli sınırları içindeki Kartal Gölü ve Erzurum'in İspir ilçesinde, Dr. Esat T. Topkara ve arkadaşları tarafından tespit edildi. Dünya literatüründe ilk defa tanımlanmış olan bu türlerden denizde yaşayan sekizi halkalı solucanlar (polychaeta) şubesine, gölde tanımlanan tür ise sucul böceklerin kınkanatlılar (coleoptera) takımına ait.
 
EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, “Denizlerin, göllerin, göletlerin, iç suların biyolojik özelliklerini yansıtan tüm türleri çıkarıyoruz. Bunların bilinmesi ve maksimum düzeyde faydalanılması açısından olduğu kadar buraların sürdürülebilir yönetimi için de bu çalışmalar önemli. Kamuda bu türlerin sadece yenebilen kısmının önemli olduğuna dair bir inanış var. Besin zincirinde her türün bir işlevi var, onun için bunların bilinmesiyle iç suların daha iyi kullanılabilmesi sağlanıyor. Her bir tür, denizlerimizde maden gibi.” dedi. Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir Egemen ise, “Yeni türler bulunması, yurdumuzun biyolojik açıdan ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Bilimsel çalışmaların artışıyla bulunan türlerin sayısının artacağı da açık. Canlı türler, bir ülkenin demirbaşıdır.” şeklinde konuştu. Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Özbek de, “Bir yılda 30, altı yıllık dönemde ise 32 tür tespit ettik.” şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
28.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: EÜ Su Ürünleri Fakültesi 9 yeni canlı türü keşfetti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız