Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
NAZİLLİ 

Nazilli'de Pamuk Toplama Sezonu Başladı

 
PAMUK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ ÖZTÜRK: ''VERİM İYİ, PAMUK KALİTESİ İYİ, İNŞALLAH İYİ BİR FİYAT YAKALANIRSA PAMUK ÜRETİCİSİNİN 2010 YILINDA OLDUĞU GİBİ YÜZÜ GÜLECEK''

AYDIN (A.A) - Aydın'ın Nazilli ilçesinde pamuk toplama sezonu, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünün pamuk tarlalarında başlatıldı.
     Sezonun başlaması dolayısıyla Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Oda Meclis Başkanı İyigün Carlat ile enstitü ve ziraat odası çalışanları enstitüde bir araya geldi.
     Sadettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk ekim sezonuna 15-20 gün geç başlanmasına rağmen hasat sezonuna zamanında girdiklerini belirterek, ''Enstitü olarak 2011 yılı içinde kendimize ait arazilerimizde bin dönüm civarında pamuk ekimi gerçekleştirdik. Bunun 200-250 dönüm civarı deneme parselleri olarak adlandırdığımız, bizim araştırma projeleri için kullandığımız alan. Bu bölgelerde parsellerimiz küçük olduğu için bu tarlalardaki pamukları elle toplatıyoruz. Bunun dışında kalan 840 dönümlük pamuk ekili tarlalardaki pamukları da makine ile toplatıyoruz'' dedi.
     Öztürk, bu yıl üretim döneminin sıkıntısız geçtiğini ifade ederek, ''Yeşil kurt hastalığına bu yıl rastlamadık. 15-20 gün gecikmeyle pamuklar ekilmiş olmasına rağmen sezonunda hasada girdik. Verim iyi, pamuk kalitesi iyi, inşallah iyi bir fiyat yakalanırsa pamuk üreticisinin 2010 yılında olduğu gibi 2011 yılında da yüzü gülecek'' diye konuştu.
     Stratejik bir ürün olan pamuğun desteklenmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:
     ''Bizim bugün ekonomimizin lokomotif sektörlerinden birisi tekstil ve konfeksiyondur. 3 milyona yakın insanımız bu sektörlerde istihdam ediliyor. Yaklaşık olarak 12 milyon kişinin bu sektörden karnı doyuyor diyebiliriz. Pamuk konusunda, elyaf konusunda dışa bağımlı ülke konumundayız. Ülkemizde, tükettiğimiz pamuğun ancak yüzde 35'ini üretebiliyoruz. Dolayısıyla tekrar pamuğun 5-10 yıl önceki gibi ekiliş alanlarının geliştirilmesi için enstitü olarak çalışmalarımız devam etmekte. Pamuk üretimimiz az olmasına rağmen tohum kalitesi ve iklim şartları sayesinde dönüme alınan verim itibariyle dünyada ikinci sıradayız.''
    
     -''2012 YILINDA EFSANE BİR PAMUK TOHUMU ÇIKARACAĞIZ''-
    
     Sadettin Öztürk, 2012 yılında enstitü olarak üreticilerin hizmetine ''efsane olacak pamuk tohumu'', sunacaklarını belirterek, ''Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü olarak 2012-2013 yılında pamuk üreticilerimize 'Nazilli 84' çeşidi gibi efsane olacak bir pamuk tohumu çıkaracağız. Bunun müjdesini vermek istiyorum. Verimli, hastalıklara dayanıklı, güzel pamuk çeşitleri sunmak istiyoruz'' dedi.
     Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü de çiftçilerin her zaman yanında olduklarını söyleyerek, ''Enstitümüzün pamuk toplama ihalesine odamız haricinde Denizli'den bir firma katıldı. 840 dönümlük toplama alanı için 63 bin lira fiyat vererek ihaleyi biz aldık. Hava şartları uygun olduğu sürece günlük 80-100 dönüm alanda pamuk toplayabiliyoruz. Makineyle pamuk toplama sezonunu bu gün Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünün pamuk tarlalarında başlatmış bulunuyoruz. Amacımız pamuğun en güzel, en verimli şekilde toplanmasını sağlamak'' dedi.
  

Ekleme Tarihi
29.09.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Nazilli'de Pamuk Toplama Sezonu Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız