Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

    FRENK YEMIŞİ EKONOMİYE KAZANDIRILDI, SIRADA İHRACAT VAR

Antalya merkezli Agrotalya firması doğal ortamda yetişen halk dilinde ‘kaynana dili’ olarak anılan Frenk yemişini ekonomiye kazandırdı.
 
 
 
 
Ana vatanı Meksika olan ve Akdeniz kıyılarında ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen Frenk yemişi, market raflarında yerini aldı. Özel ambalajlarda iki tanesi 2,99 TL’den tüketiciye sunulan meyvenin dikenli olmasından dolayı şimdiye kadar yeterince tüketilmiyordu. Agrotalya, yeni kurulacak plantasyonlardan 6 yıl içinde bin ton, 10’uncu yılın sonunda ise 10 bin ton ürün pazarlamayı hedefliyor. Firma yılda 300 bin ton Frenk yemişi tüketen Avrupa pazarına da girmeyi planlıyor.
 
 
 
 
Şirket Müdürü Nuri Erdem Şirin, düzenlediği basın toplantısında Frenk yemişinin ülke ekonomisine kazandırılması ve söz konusu meyvenin ticari olarak tüketiciye sunulma süreciyle ilgili bilgi verdi. Frenk yemişinin şimdiye kadar dikenli olmasından dolayı tarım ve ticaretinin yapılamadığını belirten Şirin, ancak kendilerinin özel bir makineyle dikenlerini temizleyerek tüketicinin beğenisine sunduklarını söyledi. Meyvenin ilk kez ticari bir kimlik kazandığını vurgulayan Şirin, Frenk yemişinin kırsal kesimdeki insanlara da ciddi bir gelir kapısı olacağını dile getirdi.
 
    Frenk yemişinin anavatanın Meksika olduğunu, yeni dünyanın keşfinden sonra gemiciler tarafından Avrupa'ya getirildiği bilgisini veren Şirin, Türkiye haricinde pek çok Akdeniz ülkesi ve Güney Afrika'da yetiştirilip, değerlendirildiğini aktardı. Yalnızca İtalya'nın yıllık tüketiminin ağırlıklı Sicilya olmak üzere 160 bin ton, Avrupa’nın Frenk yemişi ithalatının ise 300 bin ton olduğuna dikkat çeken Şirin, Türkiye’de 45 gün olan hasat süresinin İtalya’da 4 aylık bir periyoda yayıldığını kaydetti.
Frenk yemişinin halk dilinde ‘Hint İnciri’, ‘dikenli incir’, ‘Babutsa’, ‘kaynana dili’ olarak anıldığını hatırlatan Şirin, “Frenk yemişi ülkemizde doğal ortamlarda, verimsiz, çorak, tarımsal arazisi olmayan, ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişiyor, sınırlı da olsa köylüler tarafından çit bitkisi olarak kullanılıyor. Ülkemizde henüz tarımsal ve ticari amaçlı üretimi bulunmuyor. Meyvesinin dikenli olması nedeni ile tüketimi ve ticareti yok denecek kadar az.” diye konuştu.
 
Şirin’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de yılda bin ton civarında Frenk yemişi köylüler tarafından doğadan toplanıyor. Bunun 250-300 tonu seyyar satıcılar aracılığıyla pazara iniyor. Ürünün raf ömrü 15 gün. Bir dönüm alandan yaklaşık 2 ton ürün alınabiliyor. Frenk yemişinin, sağlık açısından da ciddi faydaları bulunuyor. İçerdiği liflerin sindirimde gösterdiği etki ile yağ tutucu olarak bilinen bitki, aynı zamanda perhiz takviyesi sağlıyor. Antioksidan özelliği de olan Frenk yemişi, C vitamini açısından da zengin bir meyve. Ayrıca sindirim sistemi düzenleyici özelliği de bulunuyor. İnsan sağlığı açısından bu kadar yararlı olan Frenk yemişi, aynı zamanda erozyonu önleyici çok önemli bir çit bitkisi.
 
Şirket müdürü Erdem Şirin, Frenk yemişinin taze olarak sunumunun yanı sıra ileriki yıllarda çekirdeğinden yağ ve kabuğundan hayvan yemi üretme projelerinin de olduğunu aktardı.(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
01.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Frenk yemişi ekonomiye kazandırıldı, sırada ihracat var




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız