Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

SİLİFKE'DE GUAVA ÜRETİMİ BAŞLADI - PİYASADA KİLOSU 45 LİRA OLAN GUAVA MEYVESİ, GIDA VE KOZMETİK SANAYİNDE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR


MERSİN (İHA) - Mersin'in Silifke ilçesinde narenciye ve çileğe alternatif "guava" üretimi başladı.
 
 
 
Evrensel tatlara merakı giderek artan Türkiye'de tropikal iklim meyveleri iç pazarda ilgi görmeye başladı. Akdeniz iklimine uygun, yetiştirmesi kolay ve vitamin deposu bu meyvelerin satış fiyatları ise cep yakıyor.
 
Türkiye'de üretimi yaygın olmayan, Ana vatanı Güney Amerika ile Batı Hindistan olan guava, Mersin'in Silifke ilçesinde üretilmeye başlandı. İlçeye bağlı Sökün köyünde 15 dönümlük arazi üzerinde guava üretimi yapan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, 3 yıl önce deneme amaçlı diktiği guava meyvesinin hasadına başladı. 5 fidanla başladığı deneme üretiminin ardından, 2 yıl önce 400 guava fidanı diktiğini söyleyen Levent, ürünün bölge için alternatif ürün haline gelebileceğini söyledi.
Piyasada kilo fiyatı 45 TL olan guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını kaydeden Levent, antioksidan oranı yüksek olan meyvenin prostat kanserine karşı koruyucu olduğu gibi birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.
 
Guava meyvesinin taze olarak tüketildiği gibi reçel, tatlı, turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini belirtti.
15 Eylül'de başlayan hasatdöneminin 15 Kasım'a kadar süreceğini söyleyen Levent, "Bu yıl ürünleri tanıtım amaçlı dağıtacağım. Önümüzdeki yıl için de İstanbul ve Antalya'daki tropik meyve satan mağazalara göndermeyi düşünüyorum" dedi.
 
Narenciye üretiminin yaygın olarak yapıldığı yörede guava üretiminin çiftçiye alternatif ürün olabileceğine vurgu yapan Levent, "Bu ürünün üretimi kolay, maliyeti düşük ve de satış fiyatı yüksek. Üreticilerimiz bu ürünü üretmeye yönelirlerse memnun kalacaklardır" dedi.
 
 
 
 
Guava bahçesini gezen Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün ise, bölgede narenciye alternatif ürün olarak nar ve kayısının ardından guava meyvesinin denendiğini ve üretimde başarı sağlandığını söyledi. Guava meyvesinin kendine has aromatik tadı ile gıda sanayinde ve yaş olarak tüketiminde insanların beğenerek tüketeceği bir meyve çeşidinin daha Türkiye pazarına sunulduğunu kaydetti.

Ekleme Tarihi
01.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Silifke'de Guava Üretimi Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız