Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- ÜZÜM ÜRETİCİLERİ DÜŞÜK FİYATLARDAN DERTLİ

- ALAŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI NECDET TÜRK:

- "TARİŞ, ÜZÜM FİYATINI GEÇ AÇIKLAYARAK ÜRETİCİYİ TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKTI"

 

MANİSA (İHA) - Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün merkezi, Türkiye'nin üzüm ambarı olarak bilinen Alaşehir ve Sarıgöl'de üzüm üreticileri, hasat döneminde 1.70 TL olan üzümün 0.60 Kuruş'a düşmesi nedeniyle perişan oldu.
 

Sultaniye üzümü üreticileri hava koşullarının yanı sıra üzüm alıcılarıyla da mücadele etmeye başladılar. Üzüm alıcıları sezon başında anlaşarak almış oldukları üzüm bağlarını, günü geldiğinde kesim yapmayarak üreticilerden yüzde 20-25 oranında fiyat düşürmelerini istiyorlar. Üreticiler de çaresizlik içinde ya fiyatı düşürmek zorunda kalıyor yada geç de olsa kesip kurutmayı tercih etmek zorunda kalıyor.

Sofralık yaş üzüm ve kuru üzümde yaşanan sıkıntıları değerlendiren Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, üzümleri olgunlaşmadan yeşil, tat oranı düşük kesim yapan yaş üzüm alıcıları ve kuru üzüm fiyatlarını geç açıklayan Tariş'in üreticileri zor durumda bıraktığını öne sürdü. Türk, "Bazı firmalar olgunlaşmamış, tat oranı yenilebilecek değere ulaşmamış yaş üzümleri değişik yollarla ihracat yapan firmalar, yurt dışında bizim dünyaca ünlü üzümümüzün değerini düşürmüşler, ihracatını zor duruma getirmişlerdir. Kuru üzüm için de en büyük alıcı durumunda olan Tariş, üzüm fiyatını geç açıklayarak, üreticileri tüccarın insafına bırakmış, adeta fiyatı tüccarlar kendi istekleri doğrultusunda belirler hale gelmiştir. Nitekim bu güne kadar tüccarların en fazla aldığı üzüm fiyatı 3.50 - 3.60 TL'yi geçmezken, Tariş iki gün önce on numara üzüm için 3.70 TL fiyat açıklamıştır. Üreticiler ellerindeki üzümleri sattıktan sonra Tariş fiyat açıklamıştır. Oysa bu fiyat sezon başında açıklansaydı üreticilerimiz üzümünü yaş yada kuru satmak yönünde rahatça tercih yapabilirdi." dedi.

Tariş yetkililerini ve ihracatçıların kendi hatalarının bedelini üreticiye ödetmeye çalıştıklarını iddia eden Türk, "Tariş ortaklarını koruyamıyor, yaş üzüm ihracatçıları masum üzüm üreticilerinin sırtından para kazanmaya çalışıyorlar. Oysa üreticiyi yaşatmazlarsa kendilerinin de yaşayamayacaklarını düşünmüyorlar. İhracatçı firmalar satın aldıkları üzüm bağlarında olgunlaşmadan, tat oranı istenilen seviyeye ulaşmadan kesim yaptılar. Ogunlaşmamış üzümleri değişik yollarla yurtdışına gönderdiler. Bu üzümler dış pazarda Türk üzümünün kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Böyle olunca Türk üzümüne olan talep de azaldı. Bunun sonucu iç piyasa alıcıları daha önce almış oldukları üzüm bağlarında fiyat kırımına gittiler. Sezon başında üreticilerle yaptıkları anlaşmaları tek taraflı olarak bozuyorlar. Havaların soğuması nedeniyle kurutma imkanı olmayan üreticimiz de alıcının lehine fiyat kırmak zorunda kalıyor. Böylece üreticimiz hem maddi kayba uğruyor hem de psikolojik açıdan sağlığını kaybediyor. Oysa bu oyunu oynayan zaten ihracatçı. Önce yüksek fiyata alıyor, olgunlaşmadan kesiyor, yurt dışında piyasayı öldürüyor, üretici de kurutma dönemini kaçırıyor, sonra da ihracatçının isteklerini boyun eğmek zorunda kalıyor. Bir çok üreticimiz bu oyun sonucu sezon başında anlaştığı fiyatı yüzde 20-25 oranında düşürmek zorunda kalmıştır. Bu ticaret olarak da insanlık olarakta etik bir davranış değildir." diye konuştu.

"ÜZÜMLERİ KURUTMAYA BIRAKSINLAR"

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, bu yıl kuru üzüm rekoltesinin çok düşük olduğunu, fiyatın yıl sonuna doğru 4 TL'ye kadar çıkabileceğine işaret ederek, "Üreticilerimize geç de olsa ellerindeki üzümleri kurutmayı denemelerini öneriyoruz. Çünkü dünyada ve Türkiye'de stoklarda yeterince kuru üzüm yok. Bunu önlemenin tek yolu olgunlaşmadan kesime izin verilmemeli. Tariş de kuru üzüm fiyatlarını her yıl sezon başında açıklamalıdır. Ayrıca üreticilerimiz alıcıların tek taraflı feshini önleyecek, yaptırımı olan bir sözleşme (Noter olabilir) yapmaları gerekmektedir. Böylece alıcının da üreticiye karşı bir sorumluluğu olacaktır. Her yıl iklim şartlarına göre İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası önderliğinde hasat tarihi belirlenmelidir. Üreticilerimiz de kuru üzümlerini halk arasında açığa dökme olarak tabir edilen toptan satma yerine ihtiyaçları kadar satış yapmaları yararlarına olacaktır."dedi.

Ekleme Tarihi
01.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Üzüm Üreticileri Düşük Fiyatlardan Dertli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız