Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ABD'den süt ineği ithal edildi


Sakarya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokol kapsamında, Amerika’dan ithal edilen 750 adet gebe holştayn ırkı süt ineği, Adapazarı’na getirildi. Süt inekleri gerekli kontroller yapılıp karantina süresi sona erdikten sonra birlik üyelerine dağıtılacak.


ABD'den getirtilen büyükbaş hayvanlar, Alandüzü Mahallesi'nde Sakarya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne ait çiftlikte 20 gün süreyle karantinada tutulacak. Çiftlikte inceleme yapan Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Keskin, yurt dışından gelen hayvanlardan karantina süresi içerisinde kan numuneleri alıp aşılarının yapılacağını söyledi. İthal hayvanların ildeki hayvancılığa katma değer kazandıracağını kaydeden Keskin, "Bunlar 5- 6 aylık gebe hayvanlar. Birkaç ay sonra doğum yaptıktan sonra yıllık olarak ilimizde 17 bin ton süt katma değeri oluşturacak." diye konuştu.


Projenin maliyetinin ahır yapımı, yem ve hayvan alımı dahil olmak üzere 10 milyon doları bulduğunu kaydeden Keskin, şunları söyledi: "Proje kapsamında toplam 2 bin 225 hayvan alımı yapılacak. Bunlardan 800 adedi yurt içinden karşılanacak. Diğer kısmı ABD'den gelecek. Yurt dışından ilk olarak 750 gebe hayvan getirildi. Devamı da yakında gelecek. Proje kapsamında birlik üyesi normal işletmesi olanlar kapasitelerini artıracak. Hayvanların ücretleri 2 yılı geri ödemesiz 5 yılda faizsiz geri ödenecek."


Sakarya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Candemir ise projeyi hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını ifade etti. Karantina süresi dolduktan sonra ithal edilen hayvanları birlik üyesi üreticilere dağıtacaklarını anlatan Candemir, "Hayvan vereceğimiz bu işletmeleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Bankası yetkililerince kontrol edeceğiz. Daha sonra bir işletmeye en az 20 - 30 baş arasında hayvan vereceğiz. Ahırın kapasitesine göre hayvan dağıtımı yapacağız. Projemizin bir özelliği de üyelerimizden geri ödemelerinde para almayacağız. Yetiştiricilerimiz adına birliğimize devlet tarafından yatırılan destekleme paralarıyla geri ödemeleri yapılacak. Üyelerimizin cebinden para çıkmayacak. Böylelikle kredilerini kapatmış olacağız." açıklamasını yaptı.


Süt toplama merkezleri de kuracaklarını anlatan Candemir, şöyle konuştu; "Üreticimizin sütlerini hijyenik bir ortamda toplayarak daha iyi bir şekilde değerlendirmek istiyoruz. Ayrıca birliğe ait olacak bin hayvan kapasiteli bir örnek çiftlik kurmayı da hedefliyoruz."


İthal edilen hayvanlardan alacak olan Sezai Şimşek ise her biri günde 25 kilo süt veren ineklerin süt üretimine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Şimşek, "90 adet hayvan aldım. Karantina süresi bitince hayvanlarımı teslim alacağım. Bizim gibi yetiştiricilere bu imkanları sunan devletimize ve birliğe teşekkür ederim." ifadesini kullandı.

Ekleme Tarihi
02.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ABD'den süt ineği ithal edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız