Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yörükali’de siyah incir zeytine alternatif oldu 

 

YÖRÜKALİ’DE SİYAH İNCİR ZEYTİNE ALTERNATİF OLDU

 

Bursa'nın Mudanya ilçesine 5 kilometre uzaklıktaki Yörükali köyünde incir, halk için önemli bir geçim kaynağı oldu. 15’e yakın firmanın alım yaptığı köyde, zeytin üreticileri de alternatif ürün olarak gördükleri incir için Marmarabirlik’in politika geliştirmesini istiyor.

 Bursa’nın en çok incirin yetiştiği merkez olan Mudanya’nın Yörükali köyü, incir üretiminde Türkiye pazarında ve ihracatta önemli bir yer tutuyor. Pazarın belli bir kesimini elinde bulunduran 617 nüfuslu Yörükali’de her yıl elde edilen bin tonun üzerindeki incir, dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Üreticiler, inciri piyasadaki konumu dolayısıyla zeytine ciddi bir alternatif olarak görüyor.


HAVA KOŞULLARI REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ

        İncirde yüksek bir rekolte beklediklerini belirten üreticiler, ancak oluşan veriler ışığında rekoltenin beklenen kadar olmayacağının görüldüğünü söyledi. İncirin olgunlaştığı dönem olan ağustos ayının bu yıl sıcak geçmesine rağmen hava şartlarından dolayı sezonun 15 gün geç açıldığını kaydeden üreticiler, 15’e yakın firmanın alım yaptığını ifade etti. Daha önceki yıllarda sezon başındaki fiyatların sezon süresince yukarıya doğru artış gösterdiğini kaydeden üreticiler, son iki yıldır yüksekten açılan fiyatların düştüğünü, bu yıl da 3 TL’den açılan fiyatların şu anda 1,75 TL seviyelerinde olduğunu söyledi.


YÖRÜKALİ’DE BİN TONLUK ÜRETİM

        Yörükali Köyü Muhtar Vekili Osman Çiftçi, köyün yıllık rekoltesinin bin tonun üzerinde olduğunu belirterek, üretimin çoğunun ihraç edildiğini söyledi. Piyasanın geçen yıllara göre daha iyi konumda olduğunu ifade eden Çiftçi, “Bursa siyahı olarak geçen incirimizin iyileri iç piyasada, ufakları fabrikaya, olgunları ise Avrupa’ya pazarlanıyor. Köyümüzde üretilen ürünler firmalar aracılığıyla yurt dışında birçok Avrupa ülkesine gidiyor. Bizim bölgede yetişen incirin özelliği Türkiye’de başka hiçbir yerde bu kalitede yetişmemesindedir.” diye konuştu. Muhtar vekili Çiftçi, köyde zeytin üretimiyle kıyaslandığında son yıllarda incirin ön plana çıktığını söyledi.

        Dünyanın en büyük zeytin üreticisi olan Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Marmarabirlik), alternatif ürün olarak inciri de bünyelerine katmalarının üretici ve birlik lehine olumlu bir girişim olacağını kaydeden Kenan Temel ise “Böylelikle firmalar fiyatlar üzerinde istedikleri oynamayı yapamaz. Bu sezon 3 TL’den açılan ve 1,75’lere kadar gerileyen fiyat politikası birlik sayesinde daha ciddi bir şekilde belirlenir.” diye konuştu.


HOLLANDA VE RUSYA DA İSTEDİ

        Bu arada dış piyasadan bu sene oldukça talep aldıklarını kaydeden Halil Tetik, geçen yıla nazaran İsviçre ve Fransa’nın yanı sıra Hollanda ve Rusya’dan da incir alımı için talep geldiği söyledi.

        Önceki yıllara göre ürünün az olduğunu vurgulayan alım merkezlerindeki üreticilerden Celal Yıldırım, yağmurların azlığından dolayı ürün rekoltesinin düştüğünü, normalde iki ay süren hasat süresinin bu yıl 40 günde sonuçlanacağını öne sürdü.

        Geçen yıl 55 günlük sezonda 160 ton alım yaptıklarını, bu yıl ise mevcut koşullardan ötürü 100 tonu geçmelerinin zor olduğunu söyleyen Mehmet Mahir Başaran da incirde tekel oluşturacak birliğin oluşmasının şart olduğuna vurgu yaptı.


BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

        Öte yandan yaş ve kuru olarak her mevsim alıcısını bekleyen incirin, insan vücuduna da birçok faydası var. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin deposu olan incir, bağırsak iltihabı, boğaz ağrısı, bronşit, öksürük, kabızlık ve hemoroid (basur) hastalığı gibi şikâyetleri ortadan kaldırıyor. Kış aylarında da vücuda direnç katan incir bünyesinde şeker, organik asitler, A, B1, B2, C gibi birçok vitaminleri barındırıyor. Ayrıca içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besin. İncir içeriğinde bulunan 'benzaldehit ‘adlı madde sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini de önlüyor. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yörükali’de siyah incir zeytine alternatif oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız