Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
elma 

Dalından Düşen Elma Sirke Oluyor

Fatih Mehmet Kürkçü - Ağaç diplerine düşerek zedelenen ve "dip elma" olarak bilinen elmaların meyve suyu, sirke, pekmez, marmelat yapımında ve sanayi sektöründe değerlendirildiği belirtildi. 
 
Amasya'da kentin simgesi haline gelen misket elmasının hasadına başlanırken, daldan toplanan elmaların yanı sıra yere düşerek zedelenen elmalar da ekonomiye kazandırılıyor. 
 
Merkeze bağlı Kutuköy yakınlarında Kazanasmaz çiftliğinde 15 dönümlük elma bahçesinde hasat yapan ve alım satım işleri ile uğraşan bir şirketin sahibi olan 
 
Ömer Balkar Aa muhabirine, elma hasadının inceliklerini anlattı. 
 
Daldaki elmaların titizlikle toplandığını ancak yere düşen elmaların da değerlendirildiğini söyleyen Balkar, "Gerçek Amasya misket elması aranılan bir meyve. İnsanlar bu meyveyi yedikten sonra hep bu tadı arıyorlar. Elma üretimi ve hasadı kolay değil. Dalda 500 kilo gördüğünüz elmanın ancak 200-300 kilosu kasaya girer. Geri kalan kısmı dökülür. Merdiveni kurarken, daldan koparırken veya kendiliğinden dökülür" dedi. 
 
Elma toplamayı bilen işçiyi bulmakta zorluk çektiklerini belirten Balkar, şöyle devam etti: 
"Şuan herkes elma bahçelerinde elma topluyor. Ağaç dibine düşerek zedelenen elmalar fabrikalara gönderiliyor. Bu elmalar meyve suyu, sirke, marmelat, pekmez ve şampuan yapılıyor. Yani bu meyveler boşa gitmiyor, değerlendiriliyor. Her türlü sanayide kullanılıyor." 
Balkar, sanayi sektöründe değerlendirilen dip elmaların kilosunun ise bu yıl 0, 15 kuruştan alındığını belirtti. 
 
Amasya misket elmasının üretiminin az olduğunu ancak tadı, kokusu, aroması gibi diğer elmalardan farklı özellikleri nedeniyle tercih edilerek arandığını ifade eden Balkar, Amasya Valiliği ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün son yıllarda elma bahçelerinin yaygınlaşması ili ilgili desteklemeler yaptığını, üreticilere fidan desteğinde bulunulduğunu da kaydetti. 
 
Balkar, en çok İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara gibi illerden talep gördüklerini sözlerine ekledi. 
Tarım işçisi Rabia Tezir ise elma toplarken, elmaları düşürmemeye dikkat ettiklerini belirterek, "Elmaları düşürmemeye gayret ediyoruz. Düşen elmalar zedeleniyor. Zedelenen elma tüketime sunulmuyor ancak fabrikalara gidiyor" diye konuştu. 
 
Elma hasadında çalışan evli ve 4 çocuk annesi Bedriye Kökrek (58) ise kendisinin ağaçtan elma toplayamadığını bu işi gençlerin yaptığını, kendisinin ise dip elmaları topladığını belirtti. 
 
Yere dökülen elmaların değerlendirildiğini anlatan Kökrek, günlüğü 30 TL'den çalıştıklarını söyledi. 
 
Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, ise geçen yıl üreticiye 5 bin adet, her yıl meyve veren bodur elma fidesi dağıttıklarını, bu yıl da 5 bin adet daha fidan dağıtımı yapacaklarını söyledi.
 
Gülbay, geçen yıl Amasya'da yaklaşık 14 bin dekar alanda toplam 20 bin ton elma üretildiğini, Amasya misket elmasının ise 7 bin 154 ton üretilebildiğini kaydetti. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dalından Düşen Elma Sirke Oluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız