Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TÜRK CUMHURİYETLERİ'NDEN GELEN UZMANLARA SU ÜRÜNLERİ EĞİTİMİ -GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ DAİRE BAŞKANI ERKAN GÖZGÖZOĞLU: -''ÜLKEMİZ, YETİŞTİRİCİLİK ÜRETİMİNDE, DÜNYADA EN HIZLI BÜYÜYEN ÜÇÜNCÜ ÜLKE KONUMUNA YÜKSELMİŞTİR'' -''ÜLKEMİZ, AB ÜLKELERİ ARASINDA ALABALIK ÜRETİMİNDE İLK SIRADA, ÇİPURA VE LEVREK ÜRETİMİNDE İSE İKİNCİ SIRADA YER ALMAKTADIR''


ANTALYA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu, ''Ülkemiz, su ürünleri yetiştiricilik üretimi, dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumuna yükselmiştir. Ülkemiz, AB ülkeleri arasında alabalık üretiminde ilk sırada, çipura ve levrek üretiminde ise ikinci sırada yer almaktadır'' dedi.

     Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) katkılarıyla Türk Cumhuriyetleri'nden gelen uzmanlara yönelik düzenlenen, ''Sürdürülebilir Su Ürünlerinin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesine Yönelik 3. Ülke Eğitim Programı'' Antalya'da bir otelde başladı.

     Eğitim programının açılış töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu, su ürünleri sektörünün gelişmesinin, bakanlığın öncelikleri arasında yer aldığını, sektörün çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğinin sağlanmasının hedeflediğini bildirdi.
 
     Gözgözoğlu, Türkiye'nin 2000 yılında su ürünlerinde 79 bin 31 ton olan yetiştiricilik üretiminin son 10 yılda yüzde 111,5 artış göstererek 2010 yılında 167 bin 141 tona ulaştığını açıkladı. Gözgözoğlu, ''Bu miktar, toplam su ürünleri üretiminin yüzde 25,6'sına, parasal değer olarak ise, yüzde 49,7'sine karşılık gelmektedir. Ülkemiz, yetiştiricilik üretimi, dünyada en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumuna yükselmiştir. Ülkemiz, AB ülkeleri arasında alabalık üretiminde ilk sırada, çipura ve levrek üretiminde ise ikinci sırada yer almaktadır. Avrupa çipura, levrek pazarında ise yüzde 25'lik paya sahiptir'' dedi.
 
     Erkan Gözgözoğlu, balık avcılığının geçmişinin 40 bin yıl olduğunu, insanlık tarihi boyunca balığın gıda olarak tüketildiğini anlattı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2009 yılı itibarıyla dünyada 145 milyon ton su ürünleri üretimi yapıldığını anlatan Gözgözoğlu, bunun 90 milyon tonunun avcılık, 55 milyon tonunun ise yetiştiricilik ile elde edildiğini vurguladı. Gözgözoğlu, 2000-2008 yılları arasında avcılıkta duraksama yaşanırken, yetiştiricilikte ise artış olduğunu belirtti.
     FAO raporlarına göre, 2005 ile 2007 yılları arasında dünyada kişi başına yıllık ortalama su ürünleri tüketiminin 16,8 kilogram olduğuna değinen Gözgözoğlu, AB ülkelerinde bu oranın kişi başına 23 kilogram, Türkiye'de 7 kilogram, Azerbaycan ve Kırgızistan'da ise 1.8 kilogram olduğunu bildirdi. Gözgözoğlu, ''Bu rakamlara baktığımızda yapacak çok iş var'' dedi.
     Gözgözoğlu, dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 2,5 milyar daha artacağına, 2030 yılında ise 37 milyon ton daha su ürünü açığı olacağına işaret etti. Gözgözoğlu, bu nedenle üretimin en az iki kat artırılması gerektiğini vurguladı.

     JICA Türkiye Mukim Direktörü Akio Saito, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'dan gelen katılımcılara JICA ile Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) işbirliğiyle 1997 yılından beri Türkiye'de kurulan enstitülerde sürdürülen su ürünleri yetiştiriciliği hakkında bilgi verildiğini kaydetti.

     Başbakanlık TİKA Temsilcisi Ayşe Örün de, Türkiye ve Japonya'nın su ürünleri alanında 15 yılı aşkın süredir ortak projeler geliştirdiğini anlattı. Söz konusu alandaki bilgi birikimini bölge ülkeleriyle paylaşmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Örün, ''Sürdürülebilirlik boyutu ile ülke ekonomilerinin kalkınmasına, çevre boyutuyla da küresel kalkınmaya önemli katkılar sağlamasını umuyoruz'' dedi.

     Üç hafta sürecek eğitim programı çerçevesinde katılımcılar Türkiye ile Japonya işbirliğiyle kalkan balığı yetiştiriciliğini artırmak için sürdürülen projeyi yerinde görmek üzere Trabzon ve İstanbul'a da gidecek.

     

Ekleme Tarihi
04.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türk Cumhuriyetleri'nden gelen uzmanlara su ürünleri eğitimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız