Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında, Nevşehir merkez ve ilçelerde 3 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası başladı. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yapılan Şap Aşılama Kampanyası bilgilendirme toplantısına, İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü personelleri, merkeze bağlı belediye başkanlıkları temsilcileri, yetiştirici birliği başkanları, merkez köy muhtarları ve merkeze bağlı belde ve köylerde ve görevli tarım danışmanları katıldı. 
 
Toplantıda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Şahin, yaptığı açıklamada, Nevşehir genelinde sonbahar döneminde kampanyada 2 aylıktan büyük yaklaşık 50 bin baş sığırın aşılanacağını, kullanılacak aşıların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından proje kapsamında tahsis edileceğini belirtti. 
 
Şahin, "Halk arasında 'tabak' olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, süt veriminde yüzde 15, et veriminde yüzde 10 verim kayıplarına neden olur. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'e varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez ilkbahar, sonbahar aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir" dedi. 
 
Hayvan yetiştiricilerinin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aşı yaptırmayanlar ise 5 bin 385 lira idari para cezası ile cezalandırılarak aşılanmammış hayvanların il ve ilçe dışına çıkmalarına izin verilmeyecek. 
 
Ayrıca, veteriner sağlık raporu verilmemekte, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden faydalanamayacak. 
 
Aşılama kampanyası, Nevşehir merkez de Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, ilçelerde ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlükleri tarafından yürütülecek. 
 
Üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarını aşılatmaları, şap hastalığı ve aşılama programı hakkında ayrıntılı bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekiyor. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız