Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü. Türkiye'de 5 yıldır yürürlükte olmasına rağmen yasalar yeterli değil. Kanunun getirdiği görevler Veteriner Hekimlerin meslek alanına giriyor.
 
Manisa VHO Başkanı Hasan Eryılmaz gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi.   Süt Saber- Manisa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hasan Eryılmaz, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de 5 yıldır yürürlükte olan yasalara işaret etti.   Hayvan dostlarının ilk kez İngiltere'de 1822 yılında bir araya gelerek, hayvanları korumak, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurduklarını hatırlatan Eryılmaz, şöyle devam etti:
 
"Dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. 1931 yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Hayvanları Koruma Günü’nün amacı; hayvanlara karşı sevgi ve acıma duyguları uyandırmak, onları korumak ve haklarına saygı duyulmasını sağlamaktır. Hayvan sevgisi, insandaki yardımlaşma, iyilikseverlik ve sevgi gibi duyguları geliştirir."   Hayvanlar da Eko Sistemin Parçası   "Hayvanlarda eko sistemin bir parçası olarak algılanmadıkça, 4 Ekim gibi belirlenen sembolik tarihler anlamsız kalacaktır" değerlendirmesinde bulunan Manisa VHO Başkanı, "Sadece bu gün değil 364 gün hayvanların korunması ve sağlıklı bir çevrede denge içinde yaşaması için mücadele etmeliyiz. Bazı insanlar hayvanları sevmeyebilirler ama en azından onların da bir can taşıdığını ve yaşamaya hakları olduğunu kabul edip saygı duymalarını istiyoruz" diye belirtti.  
 
Sadece Yasalar Yetmez   Türkiye'de 2004 yılında 5199 sayı ile Hayvanları Koruma Kanunu'nun kabul edildiğini kaydeden Eryılmaz, kanuna ilişkin bazı noktalara vurgu yaptı.
 
Eryılmaz şöyle dedi: "Yürürlükteki mevzuat ve uygulamalar hayvan hakları ihlallerini kabahat olarak değerlendirip ceza olarak idari para cezalarını öngörmektedir. Bazı ihlaller idari para cezası uygulanabilir. Ancak cana kıymaya kadar varan suçların mutlaka ceza kanununda yer alması ve caydırıcı olması sağlanmalıdır. Kanunun uygulamasını yapacak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konu ilgili bir alt yapısı mevcut değildir. Kanun TBMM’nde görüşülürken bu durum hiç dikkate alınmamıştır.
 
Bakanlığın merkez ve taşra örgütlenmesi orman hizmetleri ağırlıklıdır; personel istihdamı ve iş planlaması da bu hizmetler göz önüne alınarak yapılmaktadır. Hayvanları Koruma Kanunu, Bakanlığa yeni ve bünyesine uygun olmayan görevler yüklemiştir. Bakanlığın bu yapısı ile bunun üstesinde gelmesi mümkün görülmemektedir. Kanunun getirdiği görevler veteriner hekimlerin uğraşı alanlarına girmektedir. Bakanlık bu görevi ile ilgili merkez ve taşra örgütlenmesini en kısa zamanda tamamlamalıdır." Bütün hayvanseverlerin 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü kutluyan Eryılmaz, veteriner hekimler olarak, "sahipsiz hayvanların kısırlaştırma, aşılama ve rehabilitasyon çalışmalarında üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Ekleme Tarihi
05.10.2011
Ekleyen Kişi
tarımsal süt haber


Link: Hayvanlar da Eko Sistemin Parçası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız