Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

EDREMİTLİ ÜRETİCİ ORGANİK ZEYTİNCİLİK İSTİYOR
 
 


BALIKESİR (İHA) - Ülkenin zeytincilik alanında söz sahibi bölgelerinden olan Balıkesir’in Edremit ilçesindeki zeytin üreticileri, organik ilaçlamalara geçilmesi gerektiğini belirterek, artık organik zeytin üretimini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
 
Binlerce üreticinin üyesi olduğu ve çalışmalarıyla bölgede örnek olmayı başaran Edremit Ziraat Odası, üyelerinin organik zeytin ve zeytinyağı üretimine geçmek istediklerini açıklayarak, organik üretime geçilmesi için nelerden başlanılması gerektiğini anlattı. Edremit Ziraat Odası yönetimi adına açıklamada bulunan odanın Murahhas Üyesi Ali Yılma Diker, organik zeytin ve zeytinyağı üretiminin bölgede gerçekleştirilebilmesi için ilk olarak uçakla yapılan zeytin ilaçlamalarda kullanılan ilacın organik olması gerektiğini bildirdi. Yılmaz Diker, “Sadece bölgemizde ve ülkemizde değil, dünya genelinde artık organik tarım tüketicilerin birinci tercihi olurken, organik tarım yapan üreticilere de büyük maddi kaynak oluşturan bir konuma gelmiştir.
 
Bölgemizde odamıza kayıtlı olan zeytin üreticilerinin çoğunluğu bu bilince sahiptir ve organik tarım yapabilmek için bekleyiş içindedir. Organik olarak üretilecek olan zeytin ve zeytinyağı, tüketiciye en güvenilir ürünü sağlamakla birlikte üreticinin de yüzünü fazlasıyla güldürecektir. Bunlara ilave olarak, bölgemizden organik ürün çıkması, Edremit’in adını dünyaya altın harflerle yazdırması anlamına gelecektir. Yaptığımız araştırmalar neticesinde, bölgemizde organik zeytin ve zeytinyağı üretimine geçilebilmesi şu anda mümkün görünmüyor. Üreticilerimiz ne yaparsa yapsın bu mümkün değil. Çünkü, organik üretim yapılabilmesi için uçakla yapılan ilaçlamada kullanılan ilacın ilk olarak değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü bu ilacın içinde kimyasallar mevcuttur. İnsan sağlığına zararı bulunmasa bile yönetmeliğe göre içinde kimyasal maddeler barındıran hiçbir gıda maddesi organik ürün kapsamına alınmıyor. Bu nedenlerden dolayı da bölgemizde organik üretim yapılabilmesi için öncelikle ilaçlama sisteminde bu küçük ama önemli değişikliği yapmak gerekiyor. Edremit Ziraat Odası olarak, bu isteği yetkililerin değerlendireceğini umuyoruz. Bu arada, ilaçlama sisteminde değişiklik hemen yapılsa bile ürünler bir dahaki sezon organik ürün sıfatına alınmayacaktır. Çünkü daha önceden içinde kimyasal bulunan ilaçlamaya maruz kalan ağaçlar, ancak birkaç yıl sonra içlerindeki kimyasalları atacaklardır. Hiç vakit kaybedilmeden ilaçlama sistemi istenilen biçimde gerçekleştirilmeye başlanırsa, birkaç yıl sonra bölgemizdeki zeytin ve eytinyağı üretimi organik ürün kapsamına alınacaktır. Uçakla ilaçlama sistemi değiştirildikten ve ağaçlar kimyasallardan kurtulduktan sonra ise, bölgemizdeki üreticiler üretimlerini tamamen organik sisteme çevireceklerinin sözünü vermekteler” dedi.
 
 

Ekleme Tarihi
06.10.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Edremitli Üretici Organik Zeytincilik İstiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız