Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dursun Oğuz Gürsoy 

Gürsoy: Fındık ihracatı ve gelirinde ciddi düşüş oldu

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, fındık ihracatı ile elde edilen gelir miktarında bir önceki yıla oranla ciddi düşüşün olduğunu söyledi.
 
    Dursun Oğuz Gürsoy, 1 Eylül 2011 tarihi itibariyle başlayan 2011–2012 fındık ihracat sezonunda bir ayın geride kaldığını hatırlattı. 2011 yılı Eylül ayında Türkiye’nin 22 bin 525 ton/iç karşılığı 166 milyon 36 bin 487 dolar fındık ihracatı gerçekleştirildiğini ifade eden Gürsoy, bir önceki yıl eylül ayı ile mukayese edildiğinde, bu miktarda yüzde 51,23, gelirde ise, yüzde 51,94 civarında azalmanın yaşandığına işaret etti. 
 
    Fındık ihracatında yaşanan miktar ve gelir düşüklüğünü, eylül ayında idrak edilecek 2011 ürünü rekoltesinin düşük gerçekleşeceğinin daha önceden anlaşılması ile temmuz ve ağustos aylarında ithalatçılarca stok amaçlı 2010 ürünü alımları yapılarak Eylül 2011 ihtiyacından önemli bir kısmın karşılanmış olmasına bağlayan Gürsoy, ”Geçen yıl eylül ayında 550 dolar kental olan standart iç fındık ortalama ihraç fiyatlarının, rekoltedeki düşüş nedeniyle bu yıl eylül ayında yüzde 36 oranında artarak, 750 dolar kental seviyelerine ulaşması üzerine bilhassa Avrupalı alıcıların yeni ürün ihtiyaçlarını öncelikle Azerbaycan, Gürcistan ve İtalyan fındığından karşılamaya yöneldiler. Ürünün bu yıl her zamankinden geç olgunlaşmasının yanı sıra kurutma şartlarındaki elverişsizliğin de olumsuz etkisinin bir sonucu olarak mevsim normallerinden çok daha geç pazara indirilmek zorunda kalındı. Üreticilerin daha yüksek fiyat oluşması için ihtiyaç duyduğu geliri elde edecek kadar fındığı pazara getirmek şeklinde tavır sergilemeleri bir sonucu olarak arzda sıkıntı meydana getirdi.” dedi. 
 
    2011–2012 sezonunda Tarım İl Müdürlükleri’nce 452 bin 847 ton kabuklu olarak tahmin edildiğini ifade eden Gürsoy, 2011 ürünü fındık rekoltesinin ihracat ve iç tüketimi karşılamaktan son derece uzak bulunduğunu savundu. 
 
    Gürsoy, gerek ihracata, gerekse iç piyasaya yönelik üretim yapan sanayiye fındık tedarikinde ve ihracatta sürdürülebilirliğin sağlanmasında ciddi sorunlarla karşılaşılmasının muhtemel bulunduğuna dikkat çekti.
 
    11 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Fiskobirlik’e 50 bin tona kadar fındık vermesi kararlaştırılan, 119 bin ton kabuklu fındık stokuna sahip olan TMO’nun, stok yönetiminin yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Gürsoy, ”Zira ihracat ve iç tüketimi karşılamaktan son derece uzak bulunan bir rekoltenin gerçekleşeceği böyle bir sezonda ihracatta sürekliliğin sağlanmasını teminen, birincil öncelik ihracata verilmeli. Günümüz şartlarında ülke menfaati söz konusu. Fındıkların, Fiskobirlik veya herhangi bir kuruma yağlık olarak tahsis edilmemesi zorunlu kılındı. Hammadde tedarikinde yaşanacak olan sıkıntılar fiyatların artışına da neden olacaktır. Söz konusu fiyat artışları, Fındık Tanıtım Grubu çalışmalarını da olumsuz etkilemesinin kaçınılmazdır.” ifadelerini kullandı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
06.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gürsoy: Fındık ihracatı ve gelirinde ciddi düşüş oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız